Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görevini devraldıktan kısa süre sonra gündeme getirdiği nüfusu Müslüman ağırlıklı bazı ülkelerin vatandaşlarına yönelik seyahat yasağı bugün uygulanmaya başlanacak.

ABD'de yoğun bir toplumsal muhalefetle karşılaşan ve iki kez temyiz mahkemelerinden dönen karar hakkında ABD Yüksek Mahkemesi, Ekim ayına kadar kısmi uygulama kararı vermiş ve dosyayı Ekim ayında inceleyeceğini duyurmuştu.

Trump'ın zafer olarak nitelendirdiği kısmi uygulama kararının ise ABD saatiyle 20.00'de yürürlüğe gireceği belirtildi.

Karara göre, Suriye, Libya, İran, Sudan, Yemen ve Somali vatandaşları 90 gün süreyle ABD'ye giremeyecekler. Ayrıca Birleşik Devletler, 120 gün boyunca hiç bir ülkeden mülteciyi kabul etmeyecek.

Karara konu olan 6 ülkenin vatandaşları, ABD'ye girmek için ülkede ailesi, eşi, oğlu, kızı, damadı, gelini veya kardeşi olduğunu kanıtlamak zorunda kalacak. Yeşil kart sahipleri, mevcut vize sahipleri, çifte vatandaşlar ile ABD'de hakiki aile, eğitim veya iş bağlantıları olanlar yasaktan etkilenmeyecek.

ABD'deki insan hakları ve göçmenlik kurumlarının gün boyu havaalanlarında bulunarak gelişmeleri izleyeceği belirtiliyor.