Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası ve Hong Kong Para Otoritesi, Çin Anakarası ve Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi tahvil piyasalarını, bu piyasaların gelişmesini desteklemek adına birbirine bağlama kararı aldı. İki bölge arasında alınan bu kararın deneme süreci, 3 Temmuz 2017'de uygulanmaya başlanacak. 

Çin Merkez Bankası ve Hong Kong Para Otoritesi, iki bölge arasında etkili bir bilgi alışverişi mekanizması geliştirerek kararın uygulanmasında birbirine destek olacak. Bunun yanı sıra, iki bölge arasında denetleyici işbirliği güçlendirilerek sınır ötesi yasa dışı aktivitelerin önüne geçmek adına birlikte hareket edilecek. 

HSBC Asya Pasifik CEO’su Peter Wong, konu ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

“Tahvil Bağlantısı, Çin tahvil piyasasının devam eden gelişimi ve küreselleşmesinde bir katalizör olurken, Hong Kong’un önde gelen bir uluslararası finans merkezi olarak pozisyonunu güçlendirecek. Tahvil Bağlantısı’nın sağladığı rahat erişim küresel yatırımcıların Çin tahvillerinde daha etkin bir şekilde işlem yapmalarına izin verirken, yatırımcıların dünyanın en büyük üçüncü tahvil piyasasındaki katılımlarını artırma potansiyeli taşıyor.

Çin’in sabit getirili varlıklarına yönelik bu yeni talep kaynağı, aynı zamanda daha fazla yurt dışı ihraççının Panda tahvil piyasasına girmesini teşvik edebilir. Bu piyasa, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki piyasalarla özellikle ilişkili olduğundan ülkeler arası ticaret ve yatırımlarda kullanılmak üzere Renminbi’ye olan talep yükselecek.

Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde Hong Kong, Çin’in küresel finans piyasaları ile bağlantı kurmasında kritik bir rol oynadı. Renminbi Nitelikli Yabancı Kurumsal Yatırımcı (RQFII) planı, Şanghay-Hong Kong Bağlantısı ve Şenzen Hong Kong Hisse Senedi Bağlantısı, Çin sermaye hesabının serbestleştirilmesi ve RMB’nin uluslararasılaştırılmasında birer kilometre taşı oldu.”