Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, emtiaya olan ilgilerini yitirdi ve Goldman Sachs hariç çoğu banka emtiadan geri çekildi. 

Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, 2013 yılında CNBC'ye verdiği röportajda, "Bu, bizim için temel ve stratejik bir iş" demişti.

Bundan 4 yıl sonra, Blankfein'ın zamanla daha önceki karlılık seviyelerine döneceği konusunda ısrar ettiği emtia birimi, bocalamaya başlıyor. Konuyla alakalı kaynakların Bloomberg'e verdiği bilgiye göre, bankanın menkul kıymetler birimi başkan yardımcısı Isabelle Ealet önderliğinde, Goldman emtia birimi, yıla 10 yılı aşkın sürenin en kötü başlangıcını yapmasının ardından teftiş ediliyor.

Küresel emtia piyasalarında on yıllardır hakimiyet kurmuş olan emtia biriminin karlılığındaki bu azalma, birim için büyük bir darbe. 

Morgan Stanley petrol işlemleri eski küresel başkanı ve danışmanlık şirketi Energex Partners'ın kurucusu Goran Trapp, "Dünya biraz değişmiş durumda: Daha az volatilite ve daha az trend gösteren piyasalar var" dedi ve "Bankalar, iş modellerindeki ticari kısmı atarken gelir elde edebilecekleri alanları küçülttü" diye konuştu. 

Goldman sözcüsü Michael DuVally ise, e-mail yoluyla, "Emtia, müşterilerimiz için önemli bir işti ve hala öyle. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını yerine getirdiğimizden emin olmak için emtiaya yatırım yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.