Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Spot onshore yuan ile günlük referans oranının arasındaki farkın açılması, otoritelerin bu farkı daraltmak için müdahalede bulunacağı spekülasyonunu yaratıyor.

Para birimi, Pazartesi günkü fiksing seviyesinden yüzde 0.2 aşağıda kapandı ve 26 Haziran'dan bu yana olan en büyük fiyat düşüşünü gerçekleştirdi. O zamandan bu yana, en az iki büyük Çin bankası, yuan karşısında doları bırakarak Çin Merkez Bankası'nın yuanı yukarı çekmek için müdahalede bulunacağı spekülsayonunu canlandırdı. Salı günü, yuan, referans oranının yüzde 0.1 aşağısında işlem gördü. 

Çin, yuan ve günlük referans arasında geniş bir fark görmek istemiyor, çünkü bu fark, piyasanın yuan hakkında karşıt görüşe sahip olmasını ima ediyor. Australia & New Zealand Banking Group'a göre, böyle bir durum, duyarlılığı etkileyebilir. Yuan, referans oranından yüzde 2'den daha yüksek bir seviyede (aşağıda veya yukarıda) işlem göremez.

Singapur'da Societe Generale SA gelişen piyasa yabancı para birimi strateji müdürü Jason Daw, "Otoriteler ne kadar çabalarlarsa çabalasın, yuan fiyatındaki bu düşüşün önüne geçmek oldukça zor gibi görünüyor" dedi ve "Eğer otoriteler, bu durumu, gizli sermaye çıkışı baskısı veya spekülatif aktivite olarak değerlendirirse, müdahale çok daha olağan bir olay haline gelecek" diye konuştu.

Onshore yuan, Shangai saatiyle 12:57'de dolar karşısında yüzde 0.03 yükseldi ve 6.7972 seviyesine çıktı. Offshore yuan ise 6.7976 seviyesinde değişmedi. Çin Merkez Bankası, doların gecelik yükselişinin ardından Salı günü fiksingi 6.7889 seviyesine çekti. Fiksing seviyesindeki bu gerileme, iki haftanın en büyük düşüşü oldu.