Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Allianz SE'nin baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, yatırımcıların gelişmiş piyasalardaki hisse senetleri konusunda temkinli olmaları gerekirken gelişen piyasalarda işlem yapmanın akıllıca olduğunu belirtti. 

El-Erian, Bloomberg TV'ye Pazartesi günü verdiği röportajda, "Gelişen piyasalar değerleme konusunda hala avantajlı olsa da, çok daha fazla volatiliteye hazırlıklı olmalısınız" dedi ve "Yatırımcılar, hisse senedi piyasalarına yatırımda bulunurken daha az miktarda dolarlarını riske atmayı düşünmek istiyor olabilir, ancak bu dolarları, geride kalan sektörlere artağan bir şekilde yatırıyorlar ve gelişen piyasalar da bu çerçevede göze çarpıyor" diye konuştu.  

El-Erian'ın gelişen piyasalar konusundaki bu yorumları, ekonomi danışmanının Mart ayında yaptığı, uzun vadeli yatırımda bulunan yatırımcıların bu bölgelerdeki turist spekülatörlerinin neden olduğu karmaşadan yararlanabileceği yorumlarını hatırlattı. El-Erian, Pazartesi günü, işlemlerde kalabalıklaşmaya ve şirket prensipleri ve hisselerinin bağlantısını kesen likiditenin küresel piyasaları hareket ettiren ana faktör olduğu konusunda uyardı.  

El-Erian, "Likidite, sizi bir süre yukarı taşıyabilir. Ancak, yatırımcıların uzun vadede ihtiyacı olan şey, geçerlilik" dedi ve "Geçerlilik, ekonomik ve kurumsal ilkelerden gelir" diye konuştu. El-Erian, bunun yanı sıra, enerji kredileri fiyatlaması konusuna da dikkat çekti. Piyasaların, çok fazla yapısal değişiklikle karşı karşıya olduğunu ve ilkeler yerine likidite ve teknik faktörlerle hareket ettiğini dile getirdi.  

Bu durum, son yıllarda emtia işlemlerinde geri adım atan Morgan Stanley gibi bankaların üzerinde baskı yapmakta. Konuyla alakalı kaynaklara göre, Goldman Sachs, yılın ilk yarısına kötü bir performansla başlamasının ardından emtia işlerinin gidişatını değerlendiriyor.