Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde haziran ayı nihai bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 56,3 puanla 4 ayın en düşük seviyesine indi.

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI mayısta 56,8 iken haziranda 56,3 puana geriledi.

Son 4 ayın en düşük seviyesini gören endeks, daha önce açıklanan öncü veride 55,7 puandan yukarı yönlü revize edildi.

Endeksteki azalışa rağmen bileşik PMI verisi, yılın ikinci çeyreğinde 6 yıldır görülen en iyi çeyrek performansa işaret etti.

Euro Bölgesi'nde haziran ayı nihai hizmet sektörü PMI ise 56,3 puandan 54,4 puana geriledi.

Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya'da haziran ayı nihai bileşik PMI 56,1 puandan 56,4 puana ve hizmet sektörü PMI 53,7 puandan 54 puana yükseldi.

-"Hazirandaki düşüş kesinlikle yavaşlamanın başlangıcı gibi görünmüyor"

IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, haziran ayı nihai PMI verisinin öncü tahminin üzerinde geldiğini ve sonuç olarak ikinci çeyrek sonunda sadece çok düşük bir büyüme ivmesi kaybını yansıttığını dile getirdi.

Son verilerin Euro Bölgesi'nde ikinci çeyrekte yüzde 0,7’lik büyümeye işaret ettiğini belirten Williamson, “PMI'da haziran ayında yaşanan düşüş kesinlikle yavaşlamanın başlangıcı gibi görünmüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

AA