Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Capital Economics Ltd.'ye göre, demir cevheri, aşağı yönde hareket ediyor. Şirket, Avustralya ve Brezilya'da madencilerden gelen arz artışı ile birlikte Çin faaliyetindeki yavaşlamanın birleşerek, emtianın fiyatını yıl sonu gelmeden aşağı çekeceği tahmininde bulundu. 

Capital Economics baş emtia ekonomisti Caroline Bain, e-mail yoluyla, "Aşırı arz, şu anki fiyat toparlanmasının kısa süreceği yönündeki tahminimizi doğrulayan önemli bir faktör" ve "2017 yıl sonu tahminlerimizi ton başına 50 dolar seviyesinde tuttuk" ifadelerini kullandı. Bloomberg'in verisine göre, Capital Economics, ikinci çeyrek içerisinde emtianın fiyatına ilişkin ilk tahminde bulunanlar arasındaydı. 

Demir cevheri, Çin'de artan talebin sürdüğü işaretlerine bağlı olarak geçtiğimiz ay çeyreklik sert düşüşünden toparlanıp boğa piyasasına adım atmıştı. Emtiadaki bu yükseliş, Rio Tinto, BHP Billiton ve Vale SA gibi madencileri desteklese de, bu kazançların ne kadar süreceğine ilişkin kalıcı şüpheler, perdenin arkasındaydı. Capital Economics'in emtiaya satış geleceği yönündeki tahmin görünümü konusunda Goldman ve Citi de hemfikir.