Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika'da iktidar partisi, Merkez Bankası'nın özel sektör hissedarlarının bulunduğu bir kurumdan ziyade tamamen kamunun sahip olduğu bir yapı olması gerektiği teklifinde bulundu.

Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) ekonomik transformasyondan sorumlu başkanı Enoch Godongwana, Johannesburg'da partisinin politika konferansında basın mensuplarına yaptığı açıklamda, Merkez Bankası'nın hisselerinin özel yatırımcılar tarafından tutulmasının "bir anomali" olduğunu söyledi. Godongwana, Güney Afrika'nın halen 1920'lerin çerçevesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu hareket, Kamu Koruyucusu (G. Afrika'da devlet işlerindeki uygunsuzlukalrı denetleyen yapı) Busisiwe Mkhwenabe'nin, bankanın görev yapısde bir değişiklik önerisinde bulunmasındaniki hafta sonra, merkez bankasının kurulu düzeni aleyhinde ikinci bir cephe açtı. Mkhwenabe, Parlamento'ya, merkez bankasının enflasyon yerine vatandaşların sosyoekonomik anlamda daha iyi olması üzrinde odaklanmasını sağlayacak bir anayasa değişikliği hazırlaması talimatı verdi. Bu gelişmeler, bankanın bağımsızlığını zedeleyeceği endişelerine bağlı olarak para birimi randda düşüşlere neden oldu.

Godongwana, merkez bankasının sahipliğine ilişkin önerinin, kurumun bağımsızlığının anayasa ile garanti altına alınması gerektiği görüşü ile sona erdiğini belirtti.