Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel devlet tahvil piyasasındaki düşüş Perşembe günü, merkez bankacıların şahin duruşlarının piyasada etkili olmaya başlamasının bir işareti olarak Almanya tahvillerinin faizinin 18 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından hız kazandı ve satışlar hisse senedi piyasalarına da sıçradı.

Analistler bu hareketleri teknik olarak tanımlarken, yatırımcıların durumlarını Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin geçen haftaki yorumlarının politika yapıcıların varlık alımlarını yıl sonundan önce azaltılmaya başlama kararı alacağı beklentilerini güçlendirmesine göre ayarlamaları ile birlikte, bir grup trader tahvillerde düşüş beklentisini sürdürüyor. Satış dalgası ABD seansına da yansıdı ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Avrupa'da tahviller, Fransa'da tahvil ihalesi sonuçlarının 30 yıl vadeli kağıtlar için fazla talebin düştüğünü göstermesinin ardından değer kaybetti. Almanya tahvil vadelileri kontratlarında işlem hacmi, ihale sonuçlarının açıklanmasının ardından sıçrama yaptı ve tahvil faizlerinde sert yükselişler görüldü. Bu hareket, Almanya 10 yıllıklarının faizinin, Citigroup'un "güçlü br destek" olarak gösterdiği seviyenin üzerine çıkmasının ardından hız kazandı.



Londra'da Mizuho International Plc faiz stratejisti Antoine Bouvet, "Fransa'dan kaynaklanan güçlü bir arz vardı," dedi ve "Satış dalgasının boyutu, yumuşak bir ihalden beklenene göre aşırıydı" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan yükselerek, New York saati ile 12:30'da yüzde 0.56'ya çıktı ve Ocak 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.