Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İhracat Beklenti Endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre 1,5 puan artarak 126,5 seviyesine yükseldi. İthalat Beklenti Endeksi ise 5,7 puan azalarak 106,3 seviyesine geriledi.

Ekonomi Bakanlığı, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketini açıkladı.

Buna göre, İhracat Beklenti Endeksi, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre 1,5 puan artarak 126,5 seviyesine çıktı.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre, İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aya ilişkin ihracat siparişi beklentisinin, endeksi azalış yönünde etkilediği, gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisinin, kayıtlı ihracat sipariş düzeyinin ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyinin ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.

Bununla birlikte, endekse dahil edilen tüm soruların yayılma endekslerinin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiği görüldü. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre 17,4 puan artış gösterdi.

İthalat Beklenti Endeksi azaldı

İthalat Beklenti Endeksi, bu dönemde yılın ikinci çeyreğine göre 5,7 puan azalarak 106,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeks, bu yılın 2. çeyreğinde 112 düzeyindeydi.

Mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun endeksi artış yönünde, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise azalış yönünde etkilediği kaydedildi.

Öte yandan İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun yayılma endeksi geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük puanda, diğer soruların yayılma endeksleri ise daha yüksek puanda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, söz konusu endeks, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 4,9 puan artış gösterdi.