Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programına konuk olan Alnus Yatırım Genel Müdürü Egemen Kaya kurun yukarı veya aşağı yönde hareketine neden olabilecek senaryoları sıraladı.

- 3.94 SENARYOSU

Faizlerin doğal olmayan yöntemlerle aşağı çekilmesinin Dolar/TL kurunda yukarı etki yapabileceğini belirten Kaya "Kurun 3.50-3.60 seviyelerinde kalıyor olmasının sebeplerinden biri %15'li faiz seviyeleri. Bunu gören yabancı ve Türk mevduat sahipleri Dövizlerini yavaş yavaş TL'ye döndürerek bu faizden yararlanmaya başladılar.

Faiz oranlarının imalata, üretime faydası olması için düşmesi gerekir ancak bunun doğal ve liberal ekonomi çerçevesinde olması gerekiyor, olmadığı takdirde kurun yine 3.94'lere gidebileceğini düşünüyoruz" dedi.

- KURDA DÜŞÜŞ İÇİN..

Kaya ikinci senaryoda ise küresel piyasaların pozitif yönde devam etmesi, Fed'in bilanço azaltımında agresif olmaması ve Türkiye'de herşeyin yolunda olmasıyla kurda 3.30-3.40'ların denenebileceğini kaydetti.

Kaya "Ancak şu an görünen ilk senaryoya daha yakın olduğumuz" diye konuştu.

Kaya Borsadaki yükselişe dair ise "Kurun geçen haftaki gibi 3.50'den 3.60'a yükselmesi gibi ani yükseliş durumları olursa o zaman çıkışlar da başlayabilir" yorumunu yaptı.

Dolar, TL karşısında 13 Ocak'ta 3.9415 ile tarihi rekor seviyeye yükselmişti.