Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg stratejisti Tanvir Sandhu'nun yazısına göre, Yellen ve Brainard'dan gelen son yorumlar, nominal faizleri orta vadede kontrol altında tutularak, Fed'in şu anki sıkılaşma döngüsündeki nihai faizlerin düşme olasılığını ve nokta grafikteki yüzde 3 seviyesinin muhtemelen altına ineceğini vurguladı.

Fed'in enflasyonun düşük seyrettiği bir ortamda sıkılaşması, gelecek resesyon için politikaya tarihi seviyelerde sınırlı bir boşluk bırakırken, nihai faizlere baskı yapıyor.

Fed'in nihai faiz göstergesi olan 2 yıl 1 aylık tahvil faizleri, bu yıl yüzde 1.86'ya geriledi ve maliye politikası beklentilerinin nötr reel faizlerin 0'dan uzaklaşması yönünde olmasını gerekli kıldı. 

Enflasyon beklentilerindeki düşüş, nihai faizleri daha düşük olması beklenen politika faizleri üzerinden aşağı çekti. Nötr reel faiz oranının yüzde 0'a saplanıp kalmasıyla birlikte, Fed'in yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefi, yüzde 2'lik politika faizinin enflasyon beklentilerinin düşmesiyle baskı altında kaldığını ima ediyor.