Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk ekonomisinin 15 Temmuzda 20-25 barlık test yerine 100 barlık bir stresle test edildiğini anlatarak şöyle konuştu:

"Bizim ekonomi de geçerli olan bir söz vardır. Bu gerek bankacılık sistemi gerekse de finans piyasalarında buna biz stres testi deriz. Bu stres testi de teknik olarak ta şöyle anlatılır. Bir binanın tesisatı diyelim ki 20 barlık basınca dayanıklı tesisat döşenmiştir. Test etmek içinde oraya 25-30 bar arasında test edersiniz. O testi geçerse de ondan sonra 20 barlık kullanıma müsaittir diye uygulama yapılır. Türk ekonomisi 15 Temmuzda o 20-25 barlık test yerine 100 barlık bir stresle test edilmişti. Bundan da hakikaten bir ekonomi destanı olarak çıktık. 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü de Türkiyede bütün sistem tıkır tıkır işliyordu. Bankacılık sistemi çalışıyordu. Borsalarımız ve mal piyasalarımız diğer bütün alanlardaki ekonomiyle ilgili tüm faaliyetlerimiz yerindeydi."

"Türk ekonomisi herşeye rağmen 2016 yılı yüzde 2.9luk bir büyümeyle kapattı"

Ekonominin "O ihanet terörünü yaygarayla veya yaymaya çalıştığı söylentiyle efendim dolar 15 lira olacak 20 lira olacak, faiz yüzde 35-40 arasında olacak, bankacılık batacak, borsa darmadağın olacak denenlerin aksine hiç bir şey olmadığına dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi hiç etkisi olmadı desek yanlış olur. Etkileri de sonraki süreçlerde olmuştur. Ama şu anda gelmiş olduğumuz noktada da Türk ekonomisi her şeye rağmen 2016 yılı yüzde 2.9luk bir büyümeyle kapattı. Ve 2017 yılında da başlatmış olduğumuz o ihracat seferberliğiyle de ilk çeyreği yüzde 5le kapattık. İkinci çeyrekte bu ve bunun üzerinde büyüme beklentimiz güçlenerek devam ediyor. 3. ve 4. çeyreklerden sonra yıl sonunda şu anda bütün dünyadaki kuruluşlar İMF, Dünya Bankası ve diğer kredi derecelendirme kuruluşları sırayla Türkiyenin büyümeyle ilgili beklentilerini yukarıya doğru revize ediyor.

Bunların yukarıya doğru revize etmeleri dahi Türkiyenin 2017 yılı büyümesine yetişmeyecek. İnşallah Temmuz ayı ihracatımız tarihimizin aylık bazdaki en yüksek ihracat artışını da şahit olduğumuz bir ay olacak. Bu da inşallah 2017 sonu itibarıyla ihracat hedeflerimizin çok daha fazlasıyla tutturmakla ilgili çok önemli bir işaret olacak. Türkiyede herşey Allahın izniyle iyi olacak. Bundan sonra da diyoruz ki mazeret yok yola devam. Mazeret yok büyümeye, ihracata, istihdama ve koşmaya devam inşallah."

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Almanya’nın milletvekillerinin Konyadaki NATO üssündeki kendi askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesi sorusuna, bunun tamamen Türkiyede gerek Milli Savunma Bakanlığı gerekse de Dışişleri Bakanlığının bu konuyla ilgili kararı olduğunu belirtti.

Detaylarını fazla bilmediğini anlatan Nihat Zeybekci, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan da şunu söyleyeyim. Yasaklar olmamalı diye düşünüyorum. Yasaklar karşılıklı olmamalı. Müttefiksek eğer birbirimize güvenmeli ve birbirimize inanmalıyız. Dolayısıyla bunu tek taraflı Türkiyenin yasağı veya böyle bir şeyi engelleme olarak görmemek lazım. Türkiyenin de çok büyük bir ihtimalle ziyaret edecek olan o milletvekillerinin bazılarıyla ilgili de bazı hassasiyetleri vardı. Bu da muhtemelen karşı tarafa bildirilmiştir diye düşünüyorum. Ben hep şunu söylüyorum. Almanya ile Türkiyenin ilişkilerinin bozulmasından Almanya da kaybeder, Türkiye de kaybeder. Hakeza Türkiye ile Avusturya ilişkilerinin bozulmasında da kazanan hep bu felaket maşalarını kullananlar olacaktır. Onun için onları da sevindirmeyeceğiz. Ama karşılıkta yok. Yani burada aklı selim galip gelecek. İnşallah ileride Türkiye Almanya ve Avusturya ve Avrupa Birliği ilişkilerinde çok güzel gelişmeler inşallah olacak."