Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:17'de güncellendi)

Hisse senetleri, Pazartesi günü, Çin'in beklenenden yüksek gelen büyüme rakamlarının metal hisselerini tırmandırmasıyla, yatay seyretti. Sterlin, Brexit görüşmelerinin yeniden başlamasıyla, düştü. 

S&P 500 Endeksi, Cuma günü, rekor seviyeye gelmesinin ardından, fazla değişmedi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Euro bölgesinde bölgesinde Haziran ayı tüketici fiyatlarının bir önceki aya kıyasla değişmediğini gösteren veriyle birlikte yön bulmakta güçlük çekti. Demir, çinko ve bakır Çin'in beklenenden yüksek gelen ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla, yükseldi. Dolar, beş günlük kayıp serisinin ardından, yatay seyretti. ABD Hazine tahvillerinin faizleri, geriledi. 

ABD hisse senedi piyasasının rekor seviyelerde seyrettiği şu günlerde, yatırımcıların risk iştahı sürüyor. 

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinden gelen büyüme rakamları, ABD'de geçen hafta açıklanan ve daha sıkı para politikası içn beklentileri düşürerek hisse senetlerinin yeni rekor zirvelere tırmanmasını destekleyen enflasyon verilerinin ardından geldi. Avrupa verileri büyük ölçüde beklentilere paralel çıktı ve yatırımcıların dikkatlerini bu haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantısından kaynaklanan belirsizlikten ve hareketlenmekte olan kar sezonundan üç gündür süren yükslişe çevirmesine neden oldu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü toplanacak. Bloomberg Intelligence, bu toplantıdan değişiklik çıkmasını beklemiyor ve 2019'dan önce bir faiz artırımı öngörmüyor. Reuters, ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberinde, bankanın varlık alımlarını açık uçlu tutma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

*Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Perşembe günkü toplantısında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

*Brexit görüşmelerinin 2. turu Brüksel'de gerçekleştiriliyor.

*Avustralya Merkez Bankası Salı günü 4 temmuz toplantısının tutanaklarını açıklayacak. İşgücü piyasasına ilişkin resmi rakamlar Perşembe günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:20'de yüzde 0.01 yükselerek, 2,459.44 seviyesine geldi. 

*Dow Jones Sanayi Endeksi, 21,638.26 seviyesinde, yatay seyretti. Nasdaq 100 Endeksi, yüzde 0.05 düştü.  

*Euro Stoxx 600 Endeksi, maden hisselerinin yüzde 0.9'luk yükselişine rağmen, fazla değişmedi. 

Para Birimleri

*Euro, dolar karşısında fazla değişmedi ve 1.1479'dan işlem gördü. Sterlin, yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.3056 dolar seviyesine geldi. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, geçen hafta beş baz puan düştükten sonra iki baz puan daha gerileyerek yüzde 2.31'e indi

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan geriledi. Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan düştü. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), yüzde 1 değer kaybederek, varil başına 46.08 dolardan işlem gördü. 

*Altın, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,234.71 dolar seviyesine geldi. 

Asya

*GSYH verisine rağmen, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Devlet Başkanı Xi Jinping'in merkez bankasının risklere karşı savunmada daha fazla rol alacağını söylediği haftasonundaki toplantının olası yansımalarına ilişkin endişeler sonrası yüzde 1.4 düştü.

*Yeni Zelanda doları, merkez bankası başkan yardımcısının, düşük para biriminin büyümenin yeniden dengelenmesine yardımcı olacağını kaydetmesinin ardından düştü.

*Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Güney Kore'de Kospi Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

(22:17'de güncellendi)