Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftanın yoğun gündeminden sonra Dolar/TL görece sakin haftaya hafif yükselişle başladı.

Gelişmiş ülke ekonomilerinin faizleri yükselteceği beklentisiyle geçen hafta 3.65'e yaklaşan kur daha sonra Fed Başkanı Janet Yellen'in Kongre'deki 'güvercin' tondaki sunumunun ardından 3.59'lardan 3.56'lı seviyelere gerilemiş, Cuma günü beklentinin altında kalan ABD enflasyon verisi sonrası 3.53'e kadar inmişti.

Kur erken saatlerde 3.54 olmasının ardından akşam saatlerinde 3.5282'ye kadar geriledi.

PİYASADA YENİ HAFTA

Bugün yurtiçinde Nisan ayı işsizlik verisi açıklandı. Bir önceki ay %11.7 olan işsizlik Nisan'da %10.5'e geriledi.

ABD'de New York Fed Endeksi dışında önemli bir veri akışı yok.

Bugün açıklanan diğer bir veriye göre Çin ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yıllık % 6.9 ile beklenenden hızlı büyüdü. Bu durum küresel piyasalarda yükselişe neden oldu. Haftanın devamında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı önemli olacak.

Ak Yatırım bugün TL ve küresel piyasalara ilişkin yolladığı bir notta "G7 Merkez Bankalarının parasal genişleme programlarını sonlandırmak isterken karşılarında hazır olmayan bir enflasyon görünümü buldukları son günlerde küresel tartışmalar, Merkez Bankaları’nın enflasyon hedeflemesi yerine finansal istikrarı ve büyümeyi hedefleyebileceğine odaklanmış durumda. Gelişen ülke Borsaları için dost olan bu ortamda, ABD faizlerinin bir süre daha yatay, doların güç kaybettiği, TL’nin değer kazandığı, Sterlin ve altının pozitif hareketine devam ettiği yol haritamızı korumaya devam ediyoruz." ifadesine yer verdi.