Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) nihai verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde mayısta yüzde 1,4 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 1,3 olarak ölçüldü.

Yıllık enflasyon mayısta yüzde 1,9’dan yüzde 1,4’e gerilemişti. Azalışını haziran ile birlikte ikinci ay da devam ettiren yıllık enflasyon, 2017nin en düşük seviyesine indi.

Tek para birliğinde haziran ayında nihai çekirdek enflasyon, yüzde 1,1’lik piyasa beklentisinin üzerinde, yıllık yüzde 1,2 arttı.

Euro Bölgesinde haziran ayında yıllık enflasyona yukarı yönlü en fazla etki konaklama hizmetleri, paket tatiller ve tütünden gelirken, telekomünikasyon, sosyal koruma, ekmek ve tahıllar ise en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

- AB’de yıllık enflasyon 18 ülkede azaldı

28 üyeli Avrupa Birliği’nde ise (AB) yıllık enflasyon mayıstaki yüzde 1,6’dan haziranda yüzde 1,4’e geriledi.

AB’de haziranda en düşük yıllık enflasyon yüzde eksi 0,6 ile İrlanda, yüzde 0,4 ile Danimarka ve yüzde 0,7 ile de Romanya’da kaydedildi. En yüksek yıllık enflasyona sahip ülke ise yüzde 3,5 ile Litvanya oldu. Litvanya’yı yüzde 3,1 ile Estonya ve Letonya izledi.

Bir önceki ay ile kıyaslandığında AB’de, haziranda yıllık enflasyon 18 ülkede azaldı, 3 ülkede değişmedi ve 6 ülkede de arttı.

Öte yandan, ECB personeli, Euro Bölgesinde bu yıl için ortalama yüzde 1,7’lik enflasyon beklentisini yüzde 1,3’e indirmişti.

Euro Bölgesinde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2’nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Banka, bu doğrultuda aylık 60 milyar euroluk varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.