Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Akıllı Para programında TL'deki hareketi değerlendirdi.

TL'deki toparlanmanın daha çok doların değer kaybetmesinden kaynaklandığını belirten Demir, "sepete karşı bakınca toparlanma çok daha sınırlı boyutta..Yani genel olarak dolardaki zayıflık nedeniyle aşağı gelen bir Dolar/TL görüyoruz" dedi.

TL'nin sene başından beri dolara karşı daha zayıf seyreden gelişen piyasa para birimlerinden biri olduğunu kaydeden Demir "Bunun en önemli sebeplerinden biri hala TL'nin yüksek dış şoklara kırılgan olarak değerlendirilmesi..

RİSK ALGISI VE TL'YE ETKİSİ

Eylül 2016 - Ocak 2017 arasında önemli değer kaybı yaşadık. Bunun cari açığın daralması yönünde etki yapma beklentisi neredeyse hiç yok diyebiliriz. Dolayısıyla dış koşullara karşı kırılganlık sürüyor. Küresel ortamdaki iyi seyir devam ettikçe dolar karşı istikrar tablosu goruyoruz ama risk algısı bozulduğu zamanlarda TL en hızlı değer kaybeden para birimlerinden biri oluyor." diye konuştu.

ENFLASYON VE MB'NİN DURUŞU

Enflasyon beklentilerindeki katılığa dikkat çeken Demir "MB'nin kısa vadeli faizleri yüksek seviyelerde tutması enflasyon beklentilerinde kısa sürede düzelme görüleceği anlamına gelmiyor. Enflasyon maalesef Türkiye'de hep hedef aralığının üzerinde seyretti. Uzun vadeli beklentilerin düzelmesi belki daha uzun bir süre sıkı para politikası duruşu gerektirecek" yorumunu yaptı.