Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'dan (AMB) gelebilecek güvercin bir sürpriz euroda yükseliş bekleyenleri için kötü haber olabilir.

Euroda yukarı yönlü pozisyon almak, doların uluslararası piyasalardaki zayıf seyri ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin Perşembe günkü para politikası toplantısında parasal teşviğin geri alınmasına yönelik sinyal vereceğine ilişkin spekülasyonun etkisiyle popüler oldu. Bu durum, Credit Suisse Group AG'den Shahab Jalinoos gibi stratejistleri endişelendiriyor.

Jalinoos'un kaleme aldığı bir müşteri notunda, “Euro rallisinin ne kadar zamandır sahnede olduğu ve kısa vadeli piyasanın büyük bir ihtimalle yukarı yönlü olması göz önünde bulundurulduğunda, Draghi'nin değerlendirilmesi gereken bir unsur olarak euronun güçlü seyrini işaret etmesi düzeltme hareketi için yeterli olabilir.” ifadesi yer aldı.

Euronun, AMB toplantısı öncesi dolar karşısında Çarşamba günü geri çekilmesine karşın bu yıl hala yüzde 10 yukarıda bulunuyor. Bununla birlikte euro için akılda tutulması gereken birkaç nokta şu şekilde sıralanabilir:

Herkes uzun pozisyon aldı

Euro Bölgesi'nde siyasi riskler geriledikçe yatırmcılar yukarı yönlü pozisyonlarını artırdı. ABD'de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (CFTC)geçtiğimiz iki aya ilişkin verilerine göre kaldıraçlı fonlar euroda net uzun pozisyonlarını üç yıldan beri ilk kez artırdı. Genel olarak spekülatörlerin euroda yukarı yönlü beklentisi ise Mayıs 2011'den beri en yüksek seviyesinde bulunuyor. Bu da eurodaki geri çekilmenin ciddi boyutlarda olabileceğini işaret ediyor.

Faiz farkı

Euro bu yıl dolar karşısında faiz farkına rağmen yükseldi. Yatırımcıların 2 yıl vadeli ABD hazine tahvili tutmak için benzer Almanya tahvillerine kıyasla talep ettiği prim 200 baz puanlık bir aralıkta seyrediyor.

Teknik göstergeler

AMB'nin beklenenden daha az şahin ton benimsemesi durumunda euro baskı görebilir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde euro mevcut seviyelerde iki kez zirve gördü. Bu durum, kısa pozisyon alanlar üstün gelirse, “üçlü tepe formasyonu” ile euro için bu yılın uzun süreli yükseliş serisi için geri dönüş anlamına gelebilir. Bununla birlikte üçlü tepe formasyonu sadece momentumun tam olarak tersine dönmesi durumunda tamamlanıyor.