Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Deutsche Bank, Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin piyasa araştırma raporunda 26 Şubat'ta başlayıp 9 Ağustos'a kadar sürecek olan bilanço açıklama dönemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de altı büyük bankanın ortalama ikinci çeyrek karında bir önceki çeyreğe göre yüzde 14 düşüş tahmin edilen raporda, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26'lık artış tahmini yer aldı.

Deutsche Bank'ın sektöre ilişkin değerlendirmesine göre banka, mevduat faizlerindeki artış ile Türk Lirası cinsinden kredi spreadlerinin ortalama yaklaşık 80 baz puana kadar daralmasını bekliyor.

Banka, Türk Lirası cinsinden mevduat ve swap fonlamalarına bağlılığı sınırlama çabalarının önemli ölçüde artmasıyla, swap maliyetlerinin yükselmesini (Altı bankada bir önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 133 artış) beliyor.

Türk Lirası cinsinden kredilerin ikinci çeyrekte, kamu bankalarının öncülüğünde (esas olarak Kredi Garanti Fonu) ortalama yüzde 7.5 artmasını bekleyen banka, net faiz gelirinin bir önceki çeyreğe göre ortalamada fazla değişiklik göstermemesini bekliyor.

Takipteki kredilerin oranındaki düşüş (bir önceki çeyreğe göre düşüş bekliyor) ve takipteki kredilerin satışıyla desteklenen varlık kalitesinde daha fazla artış olmasını bekleyen Deutsche Bank, takipteki kredilerin toplam kredilere oranının bir önceki çeyreğe göre 18 baz puan iyileşme kaydedeceği beklentisine sahip.