Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi faiz kararının ardından Frankfurt'taki basın toplantısında konuşuyor. Para politikası kararının oy birliğiyle alındığını belirten Draghi varlık alımlarının en az Aralık ayına kadar süreceğini, alımların enflasyonda sürdürülebilir toparlanma olana kadar devam edeceğini bildirdi. 

Son verilerin ekonomide güçlenmeye işaret ettiğini, enflasyon baskılarının ise durgun olduğunu söyleyen Başkan "Hala önemli miktarda genişlemeye ihtiyaç duyuluyor" dedi.

Büyümeye yönelik risklerin büyük ölçüde dengelendiğini belirten Başkan küresel toparlanmanın ticareti ve ihracatı desteklediğini belirtti.

- SONBAHAR VURGUSU

Enflasyondaki son düşüşün düşük enerji fiyatlarına bağlı olduğunu belirten Draghi "Manşet enflasyon önümüzdeki aylarda dalgalı seyredecek. Çekirdek enflasyon yukarı doğru ikna edici bir trend çizmedi, çekirdek enflasyon orta vadede kademeli olarak yükselecek" değerlendirmesini yaptı.

Finansman şartlarının büyük ölçüde destekleyici olduğuna dikkat çeken Draghi para politikasında değişikliklere yönelik görüşmelerin sonbaharda yapılacağını kaydetti.

Başkan "sonunda güçlü toparlanmayı deneyimliyoruz" dedi. Draghi sıkı finansman koşullarının AMB'nin istediği son şey olduğunu söyledi. 

- TAPERING TARTIŞILMADI

Draghi varlık alımının azaltılma (tapering) senaryolarının tartışılmadığını söyledi. Yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği söylemini de yineledi.

Avrupa Merkez Bankası bugün beklenti doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmedi, varlık alım programının Aralık 2017 sonuna kadar aylık 60 milyar euro seviyesinde devam edeceği, programın gerekmesi halinde daha da uzatılabileceği belirtildi.