Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın dört yıllık alışılmışın dışındaki politikasının ardından giderek güçlenen ekonomik toparlanmayla, Başkan Mario Draghi'nin enflasyonu geri getirme hedefinin ufuk çizgisinde görünmesi gerekiyor. Konuyla alakalı kaynaklardan gelen bilgiye göre, yine de, görünüşte birkaç fiyat baskısı mevcut ve Eylül ayında teşvik programından çıkmanın görüşülmesi Avrupa Merkez Bankası'nı Ekim ayında harekete geçiremeyebilir. 

Politika yapıcılar, önümüzdeki yedi haftalık ara süresince, bölge ekonomisindeki yeniden canlanmanın, merkez bankasının desteğinin kesilmesiyle baş edip edemeyeceği ve artan maliyetleri kendi başına destekleyip destekleyemeyeceği konularında düşünme fırsatına sahip olacak. Draghi, Perşembe günü kendisine yöneltilen sorulara, "Şu an hazır değiliz" cevabını verdi.

Londra'da Citigroup ekonomisti Christian Schulz, "Enflasyonda artışa dair net bir kanıt yok" dedi ve "Her şeyin ne kadar yavaş hareket ettiğini göz önünde bulundurursak, bu durumun, Avrupa Merkez Bankası için uzun bir süre sorun olacağı söylenebilir. Sabır, AMB'nin mesajının önemli bir parçası olacak" diye konuştu.

Fiyat baskılarının eksikliği, bölgedeki "sağlam" toparlanma göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa Merkez Bankası için giderek kafa karıştırıcı hale geliyor. Draghi, büyümenin eninde sonunda daha yüksek maaşlara ve fiyatlara dönüşeceği konusunda kendinden emin olduğunu kaydetti.