Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurt içinde piyasalar bu akşam saatlerinde açıklanması beklenen Fitch kararına odaklandı. Ocak ayında Türkiye'nin kredi notunu siyaset ve güvenlik konularını gerekçe göstererek BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin altına düşüren Fitch'in bugün bir sürpriz not artışı yapıp yapmayacağı tartışılıyor.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Fitch'ten bugün sğrpriz beklemediğini, 2-3 yıllık vadede not artışı olmayacağını belirtti.

Altınsaç, "Fitch'in bugün hiçbir şey söylememe ihtimali de var..Bunun dışında not artışı zaten mümkün değil. OHAL'in devam etmesi, bütçe, borçlanma maliyetlerinin artması vs bunlarda zayıflık süreci devam ediyor. Fitch'in notu indirdiği döneme kıyasla tek iyi olan şey büyümedeki iyileşme.." dedi.

PİYASA ETKİSİ

Not görünümünün pozitife çekebileceği ihtimaline dikkat çeken Altınsaç "Bütçe durumu kötüleşti, enflasyon daha kötü...Ancak siyasi belirsizliğin gitmesi, büyümede momentumun yakalanması gibi sebeplerden ötürü görünüm aslında pozitife çekilmeli. Ama 2-3 yıllık vadede not artışı beklemiyorum, belki görünümü pozitife çeker ama bu  piyasa açısından hiçbir etki yapmaz" diye konuştu.

Tacirler Portföy Yönetim Direktörü Aysun Karaytuğ ise görünümde ve notta değişiklik beklemediklerini belirterek "Erken verilmiş yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürme kararına gerekçe olarak ortaya koyduğu durumlar şu an ortada yok. Makro tarafta iyileşme, büyüme ivmesi, öncü göstergelerdeki düzelme geleceğe yönelik olarak umut veriyor diyecektir. Bugün Fitch olumlu sinyaller verecektir ama aksiyon almayacaktır diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.