Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, bu hafta düzenleyeceği toplantıda, bilanço küçültmeye ilişkin planlarını sürpriz bir şekilde duyurabilir. 

Ekonomistler, Çarşamba günü Washington saatiyle 14:00'da politika kararı açıklanacak iki günlük toplantıda faiz artışına gidilmesini öngörmüyor. Politika yapıcıları, Haziran ayındaki Fed toplantısından bu yana fiyatlarda süren zayıflık sebebiyle enflasyona ilişkin üsluplarını güncelleyebilir. Toplantının ardından basın toplantısı düzenlenmeyecek. 

Fed'in çoğunlukla Hazine tahvilleri ve mortgage destekli kredilerden oluşan 4.5 trilyon değerindeki bilançosunun ne zaman küçültülmeye başlanacağı çok daha belirsiz. Yetkililer, bu sürece 2017 içerisinde başlanacağı beklentisinde ve Başkan Janet Yellen, bu sürecin "göreceli yakın" bir zamanda başlayabileceğini dile getirdi. 

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Yellen'ın yol göstermekte yetersiz kalan yorumlarıyla birlikte, Fed'in Eylül ayı toplantısında duyuru yapmasını bekliyor. 

New York'ta BNP Paribas Investment Partners üst düzey ekonomisti Steven Friedman, "Fed, süreci Eylül ayında başlatacak gibi görünüyor" dedi ve "Yetkililerin, Temmuz ayındaki toplantının ardından piyasaları sürecin başlatılmasına hazırlamak için yeterli zemin oluşturduklarını düşünmüyorum" diye konuştu.  İşte Fed'in üslup değişikliği beklenen konular:

- Enflasyon gelişmeleri

Dördüncü ay üst üste zayıflık gösteren Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından bu yana Fed'in enflasyon çizgisinde güncelleme yapma vakti geldi. Goldman Sachs ekonomistleri, Fed'in enflasyona ilişkin kullandığı dilde, "son dönemde zayıfladı" ifadesinden "daha fazla zayıfladı"ya geçilebileceğini düşünüyor. 

Yellen, enflasyonda son dönemde gerçekleşen yavaşlamanın geçici olduğunu belirtmişti, ancak enflasyondaki zayıflama genişlerken, Fed başkanının bu pozisyonu değiştirmesi gerekebilir. 

- Enflasyon görünümü

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), enflasyon gelişmelerinin yakından takip edildiğini büyük ihtimalle yineleyecek. Yellen, bu ay Kongre'ye yaptığı konuşmada bu ifadeyi tekrarlamıştı ve bu zamandan beri veri, herhangi bir ilerleme kaydetmedi. "Bir miktar" altında ifadesi, son gelişmelerdeki değişimlere bağlı olarak ortadan kalkabilir. 

-Faizler

Vadeli Fed fonları kontratlarındaki fiyatlamalara göre, yatırımcılar, Temmuz ayında faiz artışı beklemiyor. Haziran ayındaki toplantıda faiz artışında bulunulmuş durumdayken, arka arkaya gerçekleşen toplantılarda harekete geçmek, Fed'in faizleri kademeli olarak artırma niyetiyle ters düşüyor. Bunun yanında, enflasyon, yüzde 2'lik hedeften giderek uzaklaşıyor. 

-Bilanço Tablosu

Fed'in bilanço tablosunu küçültmeye başlama tarihi duyurusunda bulunup bulunmayacağı, Temmuz ayı toplantısının en büyük soru işareti. 

Çoğu ekonomist bu duyurunun yapılmasını beklemezken, bazı iddialar bilanço küçültmeye başlama zamanının açıklanacağı yönünde.