Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın Kurumlar Vergisi oranının düşürülebileceğine yönelik açıklamalarının son derece sevindirici olduğunu belirterek, "Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesi ekonomik büyümeyi destekleyecek, kayıt dışılığın azaltılmasına katkısı olacaktır." dedi.

Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Ağbal’ın, yüzde 20 olarak uygulanan söz konusu verginin düşürülebileceğine yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Ağbal'ın konuyu gündeme getirmesini son derece sevindirici bulduğunu belirten Baran, olası bir indirimle vergi hasılatında artış olacağını bildirdi. Baran, "Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesi ekonomik büyümeyi destekleyecek, kayıt dışılığın azaltılmasına katkısı olacaktır." diye konuştu.

Kurumlar Vergisi oranının 2006'da yüzde 33'ten yüzde 20'ye indirildiğini hatırlatan Baran, "2005 yılında Kurumlar Vergisinin genel vergi gelirleri içindeki payı yüzde 10,3 idi. 2006 yılında bu oran yüzde 8,2’ye indi ama çok kısa sürede toparlanma görüldü ve indirim gelirlerde düşüşe yol açmadı. 2009 yılında genel vergi gelirleri içindeki payı yüzde 10,5’e yükseldi. Bu rakamın 2016 yılında yüzde 8,9 olduğunu da belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

"Türkiye'yi yatırım için cazip ülke haline getirir"

Baran, dünyada vergi konusuna bakış açısında değişiklik olduğunu ve küresel krizin ardından ekonomiler arasındaki vergi rekabetinin önem kazandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Düşük vergi oranları, verginin düzenli ödenmesinin yaygınlaşması açısından da önem arz etmektedir. Uluslararası yatırım ortamındaki rekabeti göz önüne aldığımızda bu düzenleme Türkiye'yi doğrudan yabancı yatırımın yönelmesi için daha cazip bir ülke haline de getirecektir."

ATO Başkanı Baran, söz konusu yaklaşımın dolaylı vergilerin azaltılmasına da yansımasını ümit ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesi, vergi adaletinin sağlanması ve mükellef psikolojisi açısından da olumlu bir adım olacaktır. İşletme sahiplerinin ailevi harcamaları dahil giderlerinin kazançtan düşülebilmesine imkan tanıyan düzenleme üzerinde çalışılması da bizler için çok olumlu bir gelişme. Mükellef odaklı çalışmalarından dolayı Maliye Bakanlığımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz."

AB ve OECD'de Kurumlar Vergisi

Türkiye, Avrupa Birliği'nde (AB) ortalama yüzde 21 olan Kurumlar Vergisi oranının altında kalırken, AB'nin önde gelen ekonomilerinden Almanya'da yüzde 15 olan söz konusu vergi, ek düzenlemelerle yüzde 30'un üstüne çıkabiliyor.

Kurumlar Vergisinin en yüksek olduğu ülkeler yüzde 35 ile Malta, yüzde 33,33 ile Fransa ve yüzde 33 ile Belçika olurken, İtalya'da bu oran yüzde 24 olarak uygulanıyor.

Gelişmiş AB ekonomilerinden Birleşik Krallık'ta yüzde 19 Kurumlar Vergisi alınırken, İrlanda ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde bu oran yüzde 12,5, Bulgaristan'da yüzde 10 olarak tahsil ediliyor. AB üyesi ülkeler içinde en az Kurumlar Vergisi alınan ülke ise yüzde 9 ile Macaristan.

Türkiye'nin de içinde yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) 35 üye ülkesindeki ortalama Kurumlar Vergisi ise yaklaşık yüzde 24. OECD içinde en yüksek Kurumlar Vergisinin yüzde 40'a yaklaşan düzenlemelerle ABD'de uygulandığı görülüyor.

Macaristan, Birleşik Krallık, İrlanda'nın yanı sıra Kanada ve Letonya yüzde 15, Slovenya yüzde 17, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg ve Polonya'da yüzde 19 ile Türkiye'den daha düşük Kurumlar Vergisi alırken, Güney Kore söz konusu vergiyi yüzde 10-22 olarak uyguluyor.

Finlandiya, Hollanda, İzlanda ve Estonya'da ise yüzde 20 Kurumlar Vergisi alınıyor.