Advertisement
HABERLER ABONE OL

Geçen haftaki Merkez Bankaları haftasının ardından yeni haftada da gündem yoğun...Yurtiçinde enflasyon verisi en önemli gündem maddesini oluşturuyor.

Haziran'da aylık %0,27 azalan, yıllık %10,90 artan enflasyonda genel beklenti Temmuz ayında düşüş olacağı yönünde...Merkez Bankası geçen haftaki toplantıda faiz oranlarını değiştirmemiş, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları konusunda risk oluşturduğu gerekçesiyle para politikasında sıkı duruşun korunacağını belirtmişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de geçen haftaki açıklamasında enflasyonun yaz döneminde tek haneli rakamalara düşeceğini söylemişti.

Enflasyondaki hareketin kur üzerinde de etkili olacağı belirtiliyor.

Yurt içinde Pazartesi günü dış ticaret verisi, Salı günü imalat PMI verisi ve enflasyon raporu, Perşembe günü de enflasyon verisi açıklanacak.

Yurt dışı piyasada ise en önemli gündem maddesi Cuma günkü ABD Tarım dışı istihdam verisi..Haziran'da 222 bin kişi artan istihdamın Temmuz'da 183 bin artması, işsizlik oranının da %4.4'ten %4.3'e inmesi bekleniyor.

PİYASAYI NASIL ETKİLER?

Ak Yatırım'dan Okan Ertem "Beklentimiz tarım dışı istihdamda 180 bin kişinin üzerinde, aylık ücretlerde ise beklentiler dahilinde (%0,3) veya altında bir artış görülmesi yönünde. Bu senaryo gerçekleşirse dolar negatif, hisse senetleri pozitif etki görebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

ABD'de Salı günü PCE enflasyon verisi izlenecek. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı radarda olacak. Bankanın faizleri değiştirmesi beklenmiyor.