Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BloombergHT’de Hande Berktan sunduğu İş Dünyası programına konuk olan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, üçüncü havalimanının açılması ile devredışı kalacak Atatürk Havalimanını kompanse etmek için iki veya üç büyük havalimanın işletmeciliğini alacaklarını açıkladı. TAV CEO’su Şener, Eylül ayında yapılması planlanan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine de katılacaklarını söyledi.

Havalimanı işletmeciliğinde dünyanın önde gelen markalarından TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener 2017 yılı ilkyarıyıl finansal sonuçlarına ilişkin ‘’Geçen sene ile karşılaştırdığımızda ciroda yüzde 2, FAVÖK’de yüzde 4’lük, net karda yüzde 90’lık artış sağladık. Faiz vergi öncesi kar altındaki giderlerimizde ciddi bir tasarruf sağlamayı başardık.Böylelikle net karlılığı artırdık. Finansal rakamlarla operasyonu çok iyi okuyabilen arkadaşlarımız var. Birinci çeyrekte geride kalmamıza karşın ikinci çeyrekte yolcu sayısında kuvvetli toparlanma sağladık’’ dedi.

Yurtiçi ve yurtdışında on yedi havalimanı işlettiklerini söyleyen Şener, ilk sırada İstanbul, Ankara, İzmir, Medine ve Gürcistan’ı saydı. Dünya genelinde her çıkan ihaleye girmediklerini finansal kabiliyetlerine uyan ihalelerle ilgilendiklerini söyleyen TAV CEO’su portföylerine yeni havalimanlarını katmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirtti.

TAV, Küba’da bu yıl imtiyaz sözleşmesini imzalamaya hazırlanıyor. Diğer yanda Haziran ayında S.Arabistan’da 3 havalimanı için anlaşma imzalayan Şener, ihale büyüklüğünün 400 milyon dolar olduğunu ve finansmanının S. Arabistan’da sağlanacağını belirtti. Kredi anlaşmasının yılsonunda tamamlanması bekleniyor.

Şener, o bölgedeki dört havalimanını birleştirip TAV Havalimanları Holding gibi bir holding kuracaklarını da açıkladı.

SANİ ŞENER ‘’SABİHA GÖKÇEN’İ RADARIMIZA ALDIK’’

Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesinin bu yıl muhtemelen Eylül ayı içerisinde yapılacağını ve ihaleye katılacaklarını söyleyen Şener, burada yerel bir ortağın olması gerekliliğini işaret etti. Sani Şener bu noktada TAV Havalimanlarının havalimanı işletmeciliğindeki deneyimine de vurgu yaptı.

Diğer yanda 3. havalimanın açılması ile Atatürk Havalimanının devredışı kalacağını ancak yeni iki veya üç büyük havalima işletmeciliğinin alımıyla bunu kompanse edeceklerini açıkladı. Şener ‘’Atatürk Havalimanı bizim FAVÖK’ün yüzde 50’sini temsil ediyor ve ciddi bir kira ödemesi var. 2017 ve engeç 2018’de 2 veya 3 büyük havalimanı işletmeciliğini alacağız, öngörüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca yeni aldığımız servis şirketlerimizle Atatürk Havalimanını finansal açıdan kompanse etmiş olacağız’’ dedi.