Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bodrum Golf Kulübü işbirliğiyle bu yıl 2. kez düzenlenen TEB Özel Bodrum Golf Turnuvası için gazetecilerle bir araya gelen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, TEB'in dijital dönüşümle ilgili önemli adımlar attığını ifade etti.

TEB Fintech Future Four Programı'na katılan girişimcileri anlatan Mendi, "Katılan 16 fikirden 4'üne 20'şer bin dolar başlangıç parası verildi. Son olarak 'roboadvisor' ve 'dijital danışmanlık' kategorisinde iki proje önemli bir noktaya geldi. Amacımız bu yatırımları dünya çapında birer firma yapmak ve aynı zamanda bunu Türk bankacılık sektörüne adına bir kazan kazan modeli olarak görüyoruz. Sonuçta hem ülke ekonomimizin hem de ekosistemin büyümesine büyük katkı sağlayacaklar" diye konuştu.

TEB olarak 'roboadvisor' ve 'chatbot' kategorilerinde öne çıkan birer fikri faaliyete geçireceklerini belirten Mendi, "Benzer programları yurt dışından alan da var, dünya kadar para ödüyorlar. Chatbot'ta amaç, özellikle call center'larda daha az elemanla çok daha müşterinin beklentisini karşılamak. Bu sistem, call center'da yapabileceğiniz her işi yapıyor. Dünyadakiler mekanik, bizimkinde ise yapay zeka geliyor" diye konuştu.

'Süper melekler'

'TEB Özel Melek Yatırım Platformu' ile melek yatırımcı olmak isteyen müşterilerini eğitip sertifikalandırdıklarını kaydeden Gökhan Mendi, Türkiye'de melek yatırımcı sertifikasını veren tek banka olduklarını ve şimdiye kadar 42 yatırımcıya bu sertifika verdiklerini söyledi. Ayrıca TEB özel Yatırımcı Kulübü'ne üye 30 'süper melek' yatırımcıları olduğunu anlatan Mendi, bu yatırımcıların 8 şirkete 1 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını dile getirdi. Mendi, "Melek yatırımcılık Türkiye'de önü açık ve çok önemli bir araç. TEB'in sertifikası sayesinde ise pek çok fikir önce bize geliyor. Melek yatırımcılığın Türkiye'de daha çok büyüyecek alanı var, çok önemli potansiyel de var" dedi.

Müşteri mevduatta

Gökhan Mendi, Türkiye'nin mevduat ağırlıklı yatırımının devam ettiğini belirterek, "Yüzde 80 mevduatta tutuyor. Diğer yüzde 20 hazine bonosu, şirket tahvilleri gibi ürünlerde kullanıyor. Bizim de özel bankacılık olarak amacımız müşterilerin sadece mevduat değil mevduat dışındaki ürünleri de kullanmaları. Ama Türkiye'de güvenli liman olarak ya TL ya Döviz mevduatı kullanılıyor. 10 yılda bir üründe kaldığınızda alternatif ürünlerdeki getiriyi kaçırabilirsiniz. Borsa bu yıl rekorlar kırıldı, maalesef değerlendirmediler" diye konuştu.

Faiz düşüş seyrinde

Mendi, özel bankacılık müşterisi olmak için 1 milyon liranın üzerinde mevduatının olması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu alanda şu anda yüzde 10 büyüme var. Geçen yıl yüzde 20 büyümüştük. Bu yıl da aynı paralelde büyüme olacak. Özel bankacılık müşteri sayısında yüzde 10'a yakın pazar payımız var. Özel bankacılıkta birinci grup bankalarla yarışıyoruz" dedi. Mevduat faizlerinin düşme eğiliminde olduğunu, yüzde 15'ten 14'e gerilediğini dile getiren Mendi, faizin trend olarak biraz daha düşmesini beklediklerini, dövize de son dönemlerde ilginin azaldığını anlattı.

12 koleksiyoner

Özel bankacılık olarak sanatı da dijitalleştirdiklerini anımsatan Mendi, “Dijital Müze kurduk. Gizli kalmış çok fazla koleksiyoner var. Gidip hikayelerini dinledik röportajlar yapıp dijital ortama aktardık. Bu dünyada da bir ilk. Evinde ofisinde çok güzel koleksiyonlar var. Şu anda 12 kişinin hikayesi var. Koleksiyona başlatan duygu nedir diye soruyoruz. Bunların hiçbiri müşterimiz değil” ifadesini kullandı.

Mevcut şubelerin iş yapış süreçlerini değiştirmeye başladıklarını anlatan Mendi, dijital şubeleşmeye gideceklerini bildirdi. Şu anda Cepte TEB'i kullanan 450 bin müşterilerinin bulunduğunu bu alanda TEB'in BNP'nin büyüyen birkaç ülkesinden biri olduğunu söyledi.