Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Çarşamba günü yayınlayacağı son toplantı tutanaklarında, kaç politika yapıcının bu yıl bir kez daha faiz artışına gidilme konusunda kararlı kalmaya devam ettiği ve kaç politika yapıcının beş ay üst üste yumuşak gelen enflasyona bağlı olarak tereddütlü olduğu izlenecek. 

Ekonomistler ve yatırımcılar, Fed'in 4.5 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme planının detaylarını da gözlüyor olacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington saatiyle 14:00'da 25-26 Temmuz'daki toplantının tutanaklarını açıklayacak. Analistler, kademeli bilanço küçültme planı başlangıcının Eylül ayında açıklanmasını bekliyor ve bir sonraki faiz artışının yılın son ayında gerçekleşmesini öngörüyor. 

Eski Fed ekonomisti ve New York'ta TD Securities ABD makro baş stratejisti Michael Hanson, "Piyasayı etkilemesi en muhtemel görüşme, enflasyonun etrafında gerçekleşecek" dedi ve düşük kalan enflasyona ilişkin endişeleri kabul etti. 

Fed yetkilileri, Mart ve Haziran aylarındaki faiz artışlarının ardından borçlanma maliyetlerini yıl sona ermeden tekrar 25 baz puan artırma planlarını sürdürdüklerini işaret etti. Politika yapıcılar, bunun yanı sıra, bilançoyu "göreceli yakın" bir zamanda küçültmeye niyetli olduklarını işaret etti. Bilançonun kademeli olarak küçültülmesinin, tüketici ve işletme maliyetlerini, faiz artışlarından daha az olsa da, artırması bekleniyor.