Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gümrük Birliği ile ilgili açıklamasına dair "Talihsiz bir açıklama. AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB için zaaf oluşturacak bir açıklama. AB'yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı birt açıklamadır. Türkiye AB ülkeleriyle sorun yaşayabilir. Ama bu sorunları ülkeler kendilerine indirgememelidir. Birliğin genetiğinde bir değişime yol açar. Almanya ve Türkiye arasındaki sorunu Avrupa Birliğinin yansımasına AB komisyonu izin vermemelidir. Bu AB'nin temel mekanizmasına aykırıdır. Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değil. Bu serbest ticaretin arttırılmasıyla ilgili bir durumdur. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye'ye bir ödül ve lütufmuş gibi davranılıyor.

Kazan - kazan çerçevesinde ilerleyecekse biz devam etmek istiyoruz. Biz Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda, Ekonomi Bakanlığımız ilgilendiği bu konuda Bakanlar Kurulumuzda aldığımız kararları uygulayacağız. Gümrük Birliği konusunda acelemiz yok. Bu konunun hızlanması gerekiyordu. Obama döneminde de anlaşma sağlanamamıştı. Trump döneminde de sağlanamamıştı." dedi.

Adil Öksüz konusuyla ilgili verilen nota üzerine Almanya ile gerilimin artıp artmadığı sorusu üzerine Ömer Çelik, "Referandum sürecinde bizim arkadaşlarımızın soydaşlarıyla görüşmesine izin verilmemesiyle başlayan süreç sonrasında, Cumhurbaşkanımızın telekonferansına da izin verilmemişti. Biz dost ülkeyiz. Tarihsel derinliğe sahip ilişkimizde dostluk bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Vahim olan şudur ki, hükümete Adil Öksüz sorusu sorulduğunda "Ben bunu yalanlayamam ya da doğrulayamam" dedi. Biz bunun diplomatik olarak ne demek olduğunu biliyoruz. Türkiye mücadelesini sürdürecektir. Türkiye'ye saldırı olmuştur. Türkiye'ye göre DEAŞ terör örgütü ne ise FETÖ odur, PKK odur." dedi.

Alan Duncan'a darbe girişimi sonrası Türkiye'yi desteklemesi üzerine soruya," Bu darbenin ne olduğu hakkındaki görüşlerimi söyledim. Bu İngiltere'de olsa Kraliçe ve Başbakanı öldürmeye çalışıp, BBC'yi kontrol altına almaya çalışmasıyla aynı şey. Bu şekilde söylendiğinde Birleşik Krallık'taki kişiler Türkiye'yi anlayabiliyor. Türkiye'nin mevcudiyetinin ve istikrarına zarar verilmesini anlamak lazım. Biz çok iyi arkadaşlarız. Bu girişimlere çok sert yanıt verilmesi gerekiyor. Suçlulara sert bir yanıt gösterilmeli. Bu yanıt yargısal olarak olmalı. 1 yıl geçti üzerinden. Burada sağlamış olduğumuz dengeyi herkesin anlamasını istiyorum." dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ile tansiyon düşmedikçe Gümrük Birliği'ni güncellemeyeceklerini söylemişti.

 HT