Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, holding, 2017'nin ilk 6 ayında konsolide bazda toplam 45,5 milyar lira ciro elde etti.

Aynı dönemde 2,5 milyar lira konsolide ana ortaklık payı net dönem karı gerçekleştiren Koç Holding, 2,9 milyar liralık kombine yatırım yaptı.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, Koç Topluluğu olarak üretim, istihdam, inovasyon ve dış pazarlarda büyümeye verdikleri önemle faaliyetlerini sürdürdüklerini ve Türkiyenin geleceğine olan inançla yatırımlarına devam ettiklerini bildirdi.

Son 5 yılda kombine bazda 30 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Çakıroğlu, "Topluluk şirketlerimiz, bu yıl da satış, patent ve ihracat sıralamalarında en üst pozisyonlarda yer aldı. Üretim ve ihracat alanlarındaki güçlü liderliğimizi ülkemiz ekonomisine kattığımız değer açısından çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde de küresel büyüme vizyonumuzla büyümeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Otomotiv sektöründe ihracat performansımız öne çıkmayı sürdürüyor"

Levent Çakıroğlu, yılın ilk yarısında Koç Topluluğunun faaliyet gösterdiği sektörlerde başarılı performansını sürdürdüğünü ve Türkiye ekonomisinin büyümedeki itici gücü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yılın ilk yarısında kombine ihracatımızı bir önceki yılın aynı dönemine oranla dolar bazında yüzde 19 artırdık. Otomotiv sektöründe ihracat performansımız öne çıkmayı sürdürüyor. Tofaş mühendislerinin ve işçilerinin imzasını taşıyan Egea ailesinin Hatchback ve Station Wagon modellerinin de devreye girmesiyle birlikte toplam 200 bininci aracımızı ihraç etmiş olmanın gururunu yaşadık. Özellikle Fiat Egeanın başarısı sayesinde Tofaşın toplam ihracat adetleri 2017 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 artış gösterdi.

Ford Otosan da yılın ilk yarısında ihracat adetlerini yüzde 12 artırırken, Fordun Avrupa hafif ticari araçlarında yükselen pazar payıyla liderliğini sürdürmesinde öncü rol oynadı. Bu dönemde Fordun Avrupada sattığı Transit ailesi araçların yüzde 82si Ford Otosan tarafından üretildi. Türk Traktör, yılın ilk yarısında yurt dışı pazarda 6 bin 49 traktör satışı gerçekleştirirken, bu sayı ile Türkiye toplam traktör ihracatının yüzde 87sini karşıladı. Türk Traktör için Amerika en büyük ihracat pazarı olarak önemini koruyor."

- "Arçelik uluslararası pazarlarda cirosunu yüzde 31,7 artırdı"

Koç Holding CEOsu Çakıroğlu, bu yılın ilk yarısında Tüpraşın tam kapasiteyle çalışmayı sürdürerek satış tonajını yüzde 5,1 artırdığını bildirdi.

Çakıroğlu, Arçelikin ise güçlü iç talepten faydalanırken Türkiyedeki satışlarını yüzde 26,5, uluslararası pazarlardaki cirosunu yüzde 31,7 artırdığını, en önemli ihracat pazarı olan Avrupa pazarında da ankastre segmentinde pazar payını büyütmeye devam ettiğini belirtti.

1,3 milyar nüfusu ile dünyanın en büyük ikinci ülkesi Hindistanın köklü şirketlerinden Tata Grubu bünyesindeki Voltas ve Arçelik AŞ arasında Hindistanda üretim ve satış için ortaklık anlaşması imzalandığını hatırlatan Çakıroğlu, bu anlaşmanın Arçelikin global büyüme yolculuğuna yeni bir sayfa açacağına inandıklarını kaydetti.

Çakıroğlu, Yapı Kredinin ise yılın ilk yarısında güçlü finansal performansının yanı sıra hayata geçirdiği yenilikçi uygulamalarla da öncü dijital bankacılık çözümleri sunmaya devam ettiğini aktardı.

Bankanın, yenilediği mobil uygulaması Yapı Kredi Mobil üzerinden, ilk olma özelliği taşıyan pek çok hizmeti müşterileriyle buluşturduğuna değinen Çakıroğlu, yılın ilk yarısındaki tüm bu başarılarının sonucunda Yapı Kredinin, dünyanın en saygın yayınlarından Global Finance tarafından "Avrupanın En Yenilikçi Dijital Bankası" ve "Türkiyenin En İyi Dijital Bankası" ödülleri başta olmak üzere toplam 5 büyük ödüle layık görüldüğünü bildirdi.

- "Koç Holding hissesi 2017 yılında bugüne kadarki en yüksek değerine ulaştı"

Levent Çakıroğlu, yılın ilk yarısında gerçekleşen başarılı hisse satış işlemine de dikkati çekerek, 2017nin başından beri Türkiyedeki kuvvetli ekonomik ortamın halka arz ve ikincil piyasa işlemlerinin hızlanmasına zemin oluşturduğunu vurguladı.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan, bilindiği üzere halka açıklık oranlarının düşüklüğü, sermaye piyasalarının gelişmeye açık olduğunun göstergesi olarak görülüyor. Ülkemizde son yıllarda ortalama halka açıklık oranı yüzde 40lara ulaşırken, Koç Holdingin halka açıklık oranı yüzde 22 seviyelerinde kalmıştı. Ülkemize olan inanç ve güvenle son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz güçlü yatırımların da bir sonucu olarak, Koç Holding hissesi 2017 yılında bugüne kadarki en yüksek değerine ulaştı. Yaşanan bu olumlu gelişmelerle birlikte finansal piyasaların elverişli olduğu bu dönemde, sermayenin yüzde 4,2sine tekabül eden payların yaklaşık 475 milyon dolar üzerinden satışı ile Koç Holdingin yüzde 22,2 olan halka açıklık oranı yüzde 26,5e yükseltildi."

Çakıroğlu, bu oranın, Borsa İstanbuldaki ortalama halka açıklık oranlarına göre halen düşük olsa da, hisselerine derinlik kazandırırken, bazı yurt dışı endekslerde ağırlıklarının artmasını da sağladığını belirterek, "Örneğin, MSCI Indexte ağırlık yüzde 25ten yüzde 30 seviyesine yükselirken, sadece bu nedenle hissemize yaklaşık 30 milyon dolar fon girişi oldu. Bu gibi başarılı hisse satışları, yabancı yatırımcıların ülkemize olan güveninin önemli bir göstergesi olarak görülmekte olup sermaye piyasalarının büyümesi ve derinleşmesi yönünde de büyük fayda sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

AA