Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye hisse senetleri, güçlü bir yükselişin ardından hız kesiyor. Teknik göstergelere bakılacak olursa, aşağı yönlü baskılara karşı koymakta güçlük çekecekler.

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi dokuz aydan bu yana ilk kez aylık kaybına hazırlanıyor. Dahası, geçtiğimiz hafta alı günkü yüzde 2.4'lük düşüş rekor seviyedeki işlem hacmiyle birlikte geldi ve bu, gösterge endeksin yılın en iyi performans gösteren beş hisse senedi endeksi arasında yer almasının ardından yatırımcı yorgunluğuna ilişkin soruları gündeme getiriyor.

Bazı teknik göstergeler şu şekilde:

Aşağı yönlü uzaklaşma

Türkiye hisselerinin geçtiğimiz haftaya kadar tüm zamanların zirvesine tırmanmasına karşın, RSI göstergelerinin zirveleri Temmuz ortasından beri azalarak aşağı yönlü uzaklaşma sinyali veriyor.

Fibonacci düzeltme seviyeleri

IG Fransa'dan baş piyasa analisti Alexandre Baradez'e göre BIST 100 Endeksi, Nisan düşüğünden Ağustos zirvesine kadar yüzde 38.2'lik Fibonacci düzeltme seviyesine gerileyebilir. Bu da Cuma günkü kapanış fiyatına göre yüzde 5'lki bir düşüş anlamına geliyor. Baradez'e göre endeks 100 bin seviyesini bile test edebilir.

Louis Capital Markets teknik analisti Andy Dodd'a göre uzun vadede endeksin yukarı yönlü trend içerisinde fakat bu seviyelerde kalması alıma başlamak için iyi bir nokta değil. Dodd, uzun pozisyon almak için bir sebep göremediğini belirtiyor.

Momentum

MACD kalıbı Türk hisse senetlerinin düşüş trendine geri dönmüş olabileceğini işaret ediyor. MACD çizgisi, sinyal çizgisinini altına inerek kısa vadeli baskının sinyalini verdi.

Bloomberg News