Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar şimdiden 24-25 Ağustos'taki Jackson Hole toplantısına gözünü dikti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmalarının bir numaralı gündem maddesi olduğu toplantılarda özellikle Draghi'nin parasal genişlemenin akıbeti hakkında vereceği mesajlar önem teşkil ediyor.

Saxo Capital Yurtdışı Piyasalar Koordinatörü Özgür Hatipoğlu Bloomberg HT'ye Yellen'dan ziyade Draghi'nin izleneceğini söyledi.

Hatipoğlu "Piyasalar Yellen'in konuşmasında düşük enflasyon, bilanço küçütmesi ve faiz artışını nasıl yapacağına dair ipucu yakalamaya çalışacak. Yellen çok agresif olmayacaktır. Fed muhtemelen Eylül'de bilanço daraltılmasına başlayacak ve sene bitmeden faiz artışı beklentisi de masada. Fakat AMB tarafında henüz ne olacağı belli değil" dedi.

Hatiopğlu'na göre Draghi'nin varlık alım programının küçültüleceğini açıklaması ancak buna karşılık faizlerin de uzun süre düşük kalacağına işaret etmesi pariteler tarafında büyük volatiliteye neden olmaz. Uzman "Piyasanın beklediği tek bilgi bu konu. Piyasayı bozmayacak ve euro'nun aşırı güçlenmesine engel olacak bir açıklama bekliyorum" değerlendirmesini yaptı.



"YELLEN DRAGHİ'DEN DAHA ETKİLİ OLUR"

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş Bloomberg HT'ye "Yellen son toplantısı olması nedeniyle daha cüretkar konuşabilir. Enflasyonda başarı sağlayamadık şeklinde öz eleştiri yapabilir..Yellen bence Draghi'den çok daha etkili olacaktır" diye konuştu.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise agresif bir fiyatlama beklemiyor. Erkan "Açıkçası; ne Draghi’den ne de Yellen’dan net mesajlar gelmesi bekleniyor. Dolayısıyla baz senaryo agresif bir euro pozitif veya dolar pozitif fiyatlaması olmayacağı yönünde. Ancak yine de bu tarz konuşmaların içeriği belli olmaz. Konuşmaların haftanın son işlem gününden önce gerçekleşecek olması, haftalık bazdaki fiyatlamaların da bu konuşmalardan beklentiler üzerinde şekilleneceğini göstermektedir" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Reuters'in 2 AMB yetkilisine dayandırdığı haberde; Draghi'nin toplantıda şahin mesajlar vermeyeceği belirtilmişti.