Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altı en büyük ABD bankası, Trump yönetiminin sektördeki düzenlemeleri azaltmasıyla brüt karlarını 27 milyar dolar artırabilir ve yapılacak bu değişiklik, bu bankaların vergi öncesi yıllık karlarını yaklaşık yüzde 20 kadar yukarı çekebilir. 

JPMorgan ve Morgan Stanley, Donald Trump yönetimi tarafından önerilen kriz sonrası bankacılık kurallarında yapılacak değişikliklerden en çok yararı sağlayacak. Bloomberg'in analistler ve bankaların kendi tebliğlerini baz alarak yaptığı hesaplamalara göre, iki bankanın vergi öncesi karı yüzde 22 artacak. Goldman Sachs ise aynı hesaplamalara göre yüzde 16 ile en küçük kar artışına sahip. 

Hükümetin teklif ettiği değişiklik ile, ABD'nin en büyük bankaları, daha fazla mevduat alabilecek, nakit fazlalarının daha büyük bir kısmını daha yüksek faizli Hazine tahvilleri ve eyalet tahvillerine aktarabilecek ve müşteri mevduatından daha yüksek maliyeti olan tahvil ihracını azaltabilecek. 

ABD'de banka karları üzerinde en fazla etkisi olması beklenen değişiklik, Hazine Sekreteri Steven Mnuchin'in Hazinran ayında öne sürdüğü "bankaların ABD devlet tahvillerini tamamen borç para ile satın alabilme" yetkisi.