Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın Lindau kentinde konuşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi para politikasında atılacak adımlar konusunda sinyal vermedi. Başkan, parasal teşviklerin nasıl ve be zaman sonlanacağına dair yorumda bulunmaktan kaçındı.

CNBC'ye konuşan London School of Economics ekonomisti Christopher Pissarides, varlık alımlarının azaltılma planının yıl sonunda açıklanabileceğini öngördü. Pissarides "Gelecek birkaç ayda -sonbahar veya kışın- geleneksel olmayan önlemlerin fazla kullanılmadığı normal döneme dönebiliriz" diye konuştu.

Haziran ayındaki toplantıda AMB, 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi'nde ekonomik görünümün iyileştiğini ve deflasyonist baskının azaldığını belirtmişti. Banka, metinde yer alan 'daha fazla faiz indirimi' söylemini de değiştirmişti.

Başkan Draghi Portekiz'deki bir konuşmasında bölge ekonomisinin güçlendiğine ve toparlanmanın yayıldığına dikkat çekmişti. Yatırımcıların parasal desteğin sonuna gelindiğine dair spekülasyonla euro ve tahvil faizleri yükselmişti. AMB yetkilileri ise parasal genişlemenin şimdilik sonlanmayacağı konusunda piyasayı ikna etmeye çalışmıştı.

Euro parasal genişlemenin sona ereceği beklentisiyle dolar karşısında bu yıl yaklaşık %12 değer kazandı. Mizuho International'da şeg ekonomist olan Christel Aranda-Hassel CNBC'ye "Veriler ekonomik görünümün iyileştiğini gösteriyor. AMB Eylül'de büyüme tahminlerini yükseltebilir" dedi. Uzman, Draghi'nin 'güçlü euro ve güçlü büyüme' arasında kaldığını ve bu sorunun devam edeceğini öngördü.

Bazı piyasa katılımcıları, Draghi'nin Cuma akşamı Jackson Hole'daki konuşmasında da sözlü yönlendirme yapmasını beklemiyor.