Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin ardından 3.4175 ile yılın en düşük seviyesine gerileyen kur yeni haftada 3.43 seviyelerindeki açılışın ardından 3.44'e yükseldi.

Enflasyon verisi öncesi 3.43'e çekilen kur, kötü gelen verinin ardından TSİ 12:50'de 3.45'i gördü. TÜFE Ağustos'ta aylık %0.52, yıllık %10.68 arttı. Yıllık enflasyon böylece yeniden çift haneye çıktı. Çekirdek enflasyon ise 2005'ten beri en yüksek seviyeye çıktı. 

Dolar/TL akşam saatlerinde ise ABD'e kötü gelen fabrika siparişleri verisinin ardından düşüşe geçti ve 3.42'ye geriledi.

ING Groep stratejisti Petr Krpata "Beklentilerden yüksek gelen enflasyon, Merkez Bankası'nın yakında faiz indirme ihtimalini azalttı" değerlendirmesini yaptı. TCMB ortalama fonlama maliyetini Mayıs ortalarından bu yana yüzde 12 civarında tutuyor. Banka enflasyonda belirgin biçimde iyileşme olana kadar politikayı sıkı tutacağını berlirtmiş, bu durum TL'de carry cazibesini artırmıştı. 

Bu hafta önemli merkez bankaları toplantıları öncesi Kore endişelerinin de etkisiyle 1 aylık beklenen volatilite 2. günde de yükseldi ve %9.52 ile 3 haftanın zirvesine çıktı. 10 yıllık hazine tahvilleri ise yükselişinin bir kısmını geri verdi.



Geçen Cuma günü ABD'de Ağustos ayı tarım dışı isithdam verisi açıklandı. İstihdam 156 binle tahminlerin altında kaldı. Ortalama saatlik ücretler Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.1 yükselerek yüzde 0.2'lik beklentinin altında kaldı. Yıllık ücret artışı yüzde 2,5’te sabit kaldı.

Dolar beklenenden düşük gelen veri sonrası 3.42'nin altına indi ve haftayı 3,4201'den tamamladı.

Jeopolitik riskler de bayram tatili boyunca dünya gündeminde öne çıktı. Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi sonrasında dolar gelişen ülke paralarına karşı değer kazanırken dolar/TL uluslararası piyasalarda 3.4390'a yükseldi.

(13:50'de güncellendi)