Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Irma Kasırgası'nın Florida'ya doğru ilerleyişine ve Kuzey Kore'den gelen tehditlere çevirmeleriyle, kayıplarını durdurdu. Dolar düştü. Hazine tahvilleri ralli yaptı. Euro, Avrupa Merkez Bankası(AMB)'nın 2017 yılına ilişkin büyüme tahminin, yüzde 1.9'dan yüzde 2.2'ye revize etmesiyle, güçlendi. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, yüzde 0.2 kadar düşmesinin ardından neredeyse tüm kayıplarını sildi. Bankalar ve sigorta şirketleri, Irma Kasırgası'nın Miami ve çevresini tehdit etmesiyle, piyasaları baskıladı. AMB'nin güvercin yönlü tutumu, ortak para birimini yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine taşıdı. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.06 seviyesine geriledi. Altın, yılın en yükek seviyesini gördü. 

AMB tarafından Perşembe günü yapılan açılamaya göre para politikasında değişikliğe gidilmedi. Faziler aynı seviyede bırakılırken, varlık alımları aylık 60 milyar euro seviyesinde kaldı. AMB Başkanı Mario Draghi, konuşmasında bankanın son ekonomik tahminlerini açıkladı ve 2017 yılına ilişkin büyüme tahmininin yüzde 1.9 seviyesinden yüzde 2.2'ye revize edildiğini ifade etti. Draghi ortak para birimindeki son dönemdeki volatilitenin belirsizlik kaynağı olduğunu söyledi. AMB Başkanı son olarak, gerekirse varlık alımının boyut ve süresini artırmaya hazır olduğu söylemini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokratlar'la borç limiti konusunda sürpriz bir şekilde anlaşmaya varması piyasaları geçici olarak destekledi, ancak traderlar, Pyongyang'ın balistik füze ateşleyebileceği endişelerine bağlı olarak, Kuzey Kore risklerinde olası bir artış için alarm durumunda kalmaya devam ediyorlar. Trump, Kuzey Kore'nin füze kalkanını zorlamaya yönelik hareketleri ile birlikte, bu ülkeye yönelik askeri harekatın ilk tecihi olmadığını belirtti.

Öte yandan, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in gelecek ayın ortasından itibaren geçerli olmak üzere görevden ayrılması, Janet Yellen'ın başkanlık süresinin gelecek yılın başlarında bitecek olması ile birlikte, Fed liderliğine yönelik belirsizliğin artmasına neden oldu.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg Intelligence'a göre, Çin'de bu hafta açıklanacak olan veriler muhtemelen ihracatta güçlü artışın sürdüğünü ve Döviz rezervlerinin, sıkılaştırılan sermaye kontrolleri, güçlü büyüme ve değerli yuandan dolayı artmaya devam ettiğini gösterecek.

*Irma Kasırgası'nın gücünü koruması ve Pazar günü ABD kıyılarına ulaşması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:28'de yüzde 0.05'ten daha az düştü. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.6 düşerek iki yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geldi.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.2002 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek yaklaşık beş haftanın en güçlü seviyesi olan 1.3077 seviyesine geldi.  

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 arttı ve 108.69 seviyesinden işlem gördü.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, beş baz puan düştü ve yüzdce 2.06 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan gerileyerek 10 haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan yüzde 0.31'e geldi.  

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, üç baz puan düştü ve yüzde 0.972 seviyesine geldi.  

Emtia

*Altın, yüzde 0.8 değer kazandı ve ons başına 1,345.07 dolardan işlem gördü.  

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.2 değer kaybederek varil başına 49.09 dolardan işlem gördü. 

*Bakır, yüzde 0.1 düşerek bir haftayı aşkın bir sürenin ilk değer kaybını yaşadı ve pound başına 3,15 dolar seviyesine geldi. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 aşağıda kapatırken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.1 yükseldi, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yatay kapandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Çin hisseleri dalgalı seyretti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

(22:45'te güncellendi)