Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Aralarında Jason Daw'ın da bulunduğu Societe Generale stratejistlerinin kaleme aldığı bir rapora göre Fed'in yavaş sıkılaştırma süreci, Çin'in ekonomik büyümesindeki kısa vadeli istikrar, azalan volatilite ve güçlü temel göstergeler, gelişen piyasa paraları için destekleyici unsurlar arasında bulunuyor.

Gelişmiş piyasalardaki sıkılaştırmacı politikanın gelişen piyasa carry trade'i için negatif büyüme şoklarından daha az bir risk oluşturduğu belirtilen raporda, Çin'in büyümesinin yıl sonuna doğru yavaşlaması durumunda gelişen piyasaların hikayesinin tekrar değerlendirileceğinin altı çizildi.

Raporda, Fed'in 2004 – 2008 sıkılaştırma sürecinin gelişen piyasa paraları ve diğer riskli varlıkların büyüme dinamikleri destekleyici olduğu sürece iyi performans gösterebileceğini gösterdiği ifade edilen kurum raporunda, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ve Latin Amerika'nın (LATAM) Asya merkez bankalarının zayıf dolar ortamında paralarının değer kazanmasını büyük bir ihtimalle sınırlaması olasılığı nedeniyle Asya'dan daha iyi performans göstereceği söylendi.

SoGen'in en fazla yukarı yönlü beklenti içerisinde olduğu paralar Türk Lirası, Güney Afrika Randı, ve Meksika Pesosu. Endonezya Rupisi, Brezilya Reali ve Rus Rublesi gibi diğer yüksek faiz sunan paralar ise bankaya göre daha az cazip.

Raporda, Türk Lirası'nın ucuz değerlemeler, merkez bankasının sıkı politikası ve siyasal çalkantıya ilişkin azalan risk nedeniyle cazip  göründüğünün altı çizildi. Analistlere göre Kasım 2019 genel seçimleri, yetkililere kurun istikrarını korurken ekonomiya ivme kazandırmak için motivasyon sağlıyor.