Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta yılın en düşük seviyelerinde seyreden kur yoğun veri akışının olduğu haftaya yatay başladı. Kur, daha sonra önemli bir seviye olan 3.40'ın altını test etti.

Bugün sabah saatlerinde 3.41 seviyesinden işlem gören kur daha sonra kademeli olarak önce 3.39'a, ardından 3.3889'a kadar geriledi. Lira böylece dolar karşısında Aralık ayından beri en yüksek seviyeye çıktı. 10 yıllık tahvilin faizi de 2 baz puan düşerek %10.62 oldu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Danışmanı Bülent Gedikli kurların daha fazla aşağı gitmesinin riskli olduğunu ve Merkez Bankası'nın elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olması gerektiğini söyledi. Açıklama sonrası kur 3.40 seviyesini test etti, ardından yeniden 3.39'a geriledi.

Perşembe günü TCMB'nin faiz kararı açıklanacak. Faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor. Cuma günü ise Haziran ayı işsizlik oranı ve cari işlemler dengesi verileri radarda olacak.

TEB'den Erkin Işık "Uzun vadeli enflasyon beklentileri Merkez Bankası'nın kararında önemli olacak. Enflasyonda daha fazla artış beklentileri fiyatlama davranışlarına yönelik endişeleri artıracak ve Merkez'in para politikası duruşunda sıkılaştırmayı gerektirecek" diye konuştu. 

Bugün Türkiye'nin 2. çeyrek büyüme verisi açıklandı. Geçen çeyrekte %5 büyüyen ekonomi bu çeyrekte %5.1 ile %5.3'lük beklentilerin altında büyüdü.