Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:40'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, fiyatların rekor seviyelere çıkmasına neden olan Salı günkü küresel hisse senedi rallisinin ardından, düştü. Dolar, yükselişini üçüncü güne taşıdı. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, Salı günü tüm zamanların rekor seviyesini görmesinin ardından, yatay seyretti. Apple Inc., yeni akıllı telefonları iPhone 8 ve iPhone X'in tanıtımını yapmasının ardından, kayıplarını ikinci güne taşıdı. ABD'de geçtiğimiz ay toptan eşya satışlarının artış göstermesinin Fed'in gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıda şahin yönlü bir tutum sergileme olasılığını güçlendirmesiyle, ABD Hazine tahvillerinin faizi, dolarla birlikte tırmandı. Petrol, Uluslararası Enerji Ajansı(EIA)'nın talebin bu yıl 2015 yılından bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştireceği tahmininde bulunmasının ardından, beş haftanın zirvesine tırmandı. 

Rekor seviyelere yükselen hisse senedi fiyatları, olası sert düşüş için koruma arayan yatırımcı sayısındaki artış ile birlikte, piyasaların bazı köşelerinde endişelerin dile getirilmesini tetikliyor. Omega Advisors adlı hedge fonun kurucusu milyarder Leon Cooperman, bir düzeltme hareketinin kısa bir süre içinde başlayabileceğini söyledi. Citigroup Inc., merkez bankalarının önümüzdeki aylarda tahvil alımlarını azaltmasının aralarında yüksek faizli tahviller ve hisse senetlerinin de bulunduğu riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturacağını kaydetti.

Ebrahim Rahbari liderliğindeki Citigroup ekonomistleri, "Merkez bankaları dikkatli davranacak ve küresel anlamda tahvil alımlarının azaltılmasının reel ekonomi üzerinde etkisi muhtemelen ılımlı olacak," dedi ve "Ancak bizce büyük varlık fiyat düzeltmelerinin bu küresel azaltmalar tarafından tetiklenebileceği şeklinde somut bir risk var" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, jeopolitik endişeler azalıp artmaya devam etiyor. Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler(BM)'in yaptırımları sıkılaştırma yönündeki son kararına ilk tepkisini gösterdi ve ABD topraklarını vurma kapasitesine sahip nükleer silah elde etmeye yönelik planlarını hızlandıracağını kaydetti. Bu açıklama öncesi, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımlara uymaması durumunda, ABD'nin Çin'e ek yaptırımlar getirebileceği, bu yaptırımların örneğin ABD finans sisteminie girişi kısıtlamayı içerebileceğini söyledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan tüketici fiyatları verisi, Fed'in para politikasını sıkılaştırma yönünde alacağı kararlara ilişkin işaretler verebilir.

*İngiltere Merkez Bankası Perşembe günkü toplantısında muhtemelen para politikasını değiştirmeyecek.

*Bu hafta ayrıca Çin'de Ağustos ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımları verileri açıklanacak.

*Avustralya'da Perşembe günü isthdam verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:39'da fazla değişmedi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, kapanışta yatay seyretti. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.2 düştü. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 düştü. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak 1.1893 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.3207 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.3 değer kaybederek son bir ayın en düşük seviyesi olan 110.49 dolar seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan yükselerek yüzde 2.18 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 0.4 seviyesinde yatay seyretti. 

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan yükselerek yüzde 1.14 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 2.3 değer kazanarak varil başına 49.32 dolardan işlem gördü.  

*Altın, yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 1,323.94 dolardan işlem gördü. 

*Bakır, yüzde 1.7 değer kaybetti ve üç haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan pound başına 2.9845 dolara geldi. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yukarıda kapandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmezken, Güney Kore'de Kospi Endeksi günü yüzde 0.2 aşağıda tamamladı.

*Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0.3 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. 

(22:40'da güncellendi)