Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America Merrill Lynch'e göre söz konusu gelişen piyasalarda boğa piyasası olduğu zaman jeopolitik analizi, merkez bankalarının hamleleri ve şirket karlarına odaklanmak, dikkat dağıtmaktan başka bir şey değil.

BofAML'nin bu görüşü, gelişen piyasa hisse senetlerinde 1976'ya kadar uzanan döneme ilişkin altı boğa piyasası üzerinde yaptığı analize dayanıyor. Aralarında Wall Stret şirketinin Asya-Pasifik birim yöneticisi Ajay Kapur'un da bulunduğu analistlerin notuna göre mevcut yükseliş, öncekilerden bir miktar farklı ve gelişen piyasa hisse senetleri iki yıl içerisinde ikiye katlayabilir.

BofAML analistlerinin Perşembe günkü notunda, “Asya/gelişen piyasa hisse senetlerinde ağırlığın önemli ölçüde artırılması kesin. Bırakalım da boğa piyasası işini yapsın” ifadesi yer aldı.

Gelişen piyasa hisse senetleri 2016 başlarından bu yana yaklaşık yüzde 60 yükseldi. Bununla birlikte Kore yarımadasında son dönemde yaşan gerginlik bazı yatırımcılar için olası bir düzeltmenin yaşanabileceğini işaret ediyor. Fakat kurumun analistlerine göre son boğa piyasası da büyük bir ihtimalle diğer altısı gibi resesyon veya aşırı değerleme kaynaklı yorgunluk ile sona erecek.

Notta, yatırımcıların MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde şu anda 1.77 seviyesinde bulunan PD/DD'nin 3'e ulaştığında veya ABD'de, küresel çapta ya da Asya'da resesyonun yaklaştığını gördüğünde satışa geçmesi gerektiği belirtildi. BofAML notunda, tarihi verilere göre gelişen piyasa hisselerinde boğa piyasalarının ortalama yüzde 230 yükseliş kaydederek 42 ay sürdüğü belirtilmiş.

Bankanın notunda resesyon dışında altı çizilen diğer riskler şöyle sıralanmış: Asya'da çıkabilecek silahlı bir çatışma, Çin'in deflasyona girmesi ya da kredi krizi yaşaması ve sermayenin Çin'den çıkması, Asya'da özel sektörün geniş çaplı serbest nakit akımının hükümetler tarafından kamu hizmeti gerekçesiyle zaptedilmesi, tekel karşıtı duruşun özellikle internet sektöründeki oligopolleri bölmesi veya vergilendirmesi.