Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Eylül ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,38 artarak 80,40 değerini aldı. Ön endeks değerleri bayram tatili nedeniyle 5-15 Eylül arası yapılan anket sonuçlarına dayanıyor.

Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, endeksteki artışın ağırlıklı olarak tüketim eğilimindeki yükseliş ve mevcut durum algısındaki iyileşmeden kaynaklandığı görülüyor. TL’nin görece değerlenmesi ve muhtemelen mevsimsel etkilerle tüketicinin hem mevcut durum algısının hem de tüketim eğiliminin bir miktar arttığı izleniyor. Bu çerçevede, içinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi’nin Eylül ayında yüzde 3,16 artarak 52,31 değerini aldığını görüyoruz. Siyasi, jeopolitik ve dünya ekonomisine ilişkin belirsizliklerin gelecek 12 aya ilişkin beklentileri olumsuz etkilediği ve Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’ni yüzde 1,07 gerileterek 84,40 seviyesine indirdiği görülüyor.

Tüketici Güveni üçüncü çeyreğin başında bir miktar gerilemişti. Son veriler, tekrar toparlanmaya ve önceki çeyreklere benzer bir iç talep büyüklüğüne işaret ediyor.