Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge faizlerin yüzde 0 seviyesinin üzerine çıkmasına engel olmakla uğraştığı bir yılın ardından, faizlerin çok düşük seviyelere inme sıkıntısıyla yüzleşiyor. 

Japonya'da 10 yıl vadeli tahvil faizleri, Kuzey Kore'ye ilişkin gerginlikten kaynaklanan küresel risk iştahı düşüklüğüne bağlı olarak bu ayın erken dönemlerinde Şubat ayında gelmiş olduğu bir yılın en yüksek seviyesinden gerileyerek bankanın yüzde 0 hedefinin altına indi. Banka, Ağustos ayının ortalarından bu yana üç kez tahvil alımlarını azalttı. 

Tokyo'ad BNP Paribas Securities Japonya stratejisti Yusuke Ikawa, "Faizlerin çok düşmesi konusunda endişeliyim, bu çok riskli olurdu" dedi ve "BOJ daha çok tahvile sahip oldukça, faizler üzerindeki aşağı yönlü baskı artacak. Banka, büyük ihtimalle tahvil alımlarını kademeli olarak kısmaya devam edecek, ancak bankanın parasal genişleme politikası altında elinde tuttuğu ve henüz ödemediği borçları kısması olanaksız" şeklinde konuştu. 

Tahvil faizlerinin belirli bir süre negatifte kalması, Japonya tahvillerine olan talebin düşmesine sebebiyet vererek halihazırda zayıf olan piyasaya daha da zarar verecek.