Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ve Fed'in iki gün sürecek olan toplantısının başlamasının ardından, tüm zamanların rekor seviyesine geldi. Dolar geriledi ve Hazine tahvilleri hafifçe düştü.  

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, üçüncü gününde de yükselişini sürdürdü. CBOE Volatilite Endeksi, 10 seviyesinin altına geriledi. 

Avrupa hisse senetleri, enerji şirketlerinin petrol fiyatlarındaki artışı takiben üç ayın en yüksek seviyesine gelip, yiyecek ve içecek firmalarındaki düşüşü dengelemesiyle, yatay seyretti. Japonya hisseleri, tatilin ardından yükseldi. 

İngiltere'de Dışişleri Bakanı Boris Johnson, eğer Başbakan Theresa May kendisinin Brexit'e ilişkin taleplerine karşı çıkarsa istifa edeceğini söyledi. Johnson'ın bu açıklamasının ardıdan, sterlin önce sıçradı sonra da dalgalı bir seyir izledi. Euro, kazançlarını dördüncü gününe taşımaya yöneldi. Gösterge Batı Teksas Petrolü(WTI), varil başına 50 doların altına geriledi. 

Yatırımcıların dikkatleri, Çarşamba günkü Fed kararına ve parasal genişlemeden dolayı 4.5 trilyon dolara şişen bilançonun ne zaman azaltılmaya başlanacağı sorusunun cevabına çevrilmiş durumda.

Merrill Lynch and U.S. Trust'ın sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Matthew Diczok, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed'in parasal daralma planları konusunda çok fazla endişeli değiliz," dedi ve "Eğer bunu modellersek, önümüzdeki üç yıllık dönemde, 1.3 trilyon dolar civarında bir daraltmaya gidecekler. Bu, piyasaya getirdikleri miktarın yaklaşık üçte biri. Bu nedenle, süreç çok yavaş, çok kademeli, çok kontrollü olacak ve piyasada kısa vadeli çalkantılara neden olmamalı" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May'in Cuma günü revize yaklaşımının ana hatlarını açıklamaya hazırlanması ile birlikte, Brexit stratejisi tekrar ön plana çıkacak.

*Fed'in faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.

*Japonya Merkez Bankası'nın(BOJ) Perşembe günkü toplantısında değişikliğe gitmesi ve teşvikleri ne zaman azaltmaya başlayacaklarına ilişkin işaret vermesi beklenmiyor. Ancak BOJ'un getiri eğrisini kontrol altında tutma konusundaki kararlılığının altını çizmesi bekleniyor.

*Endonezya, Filipinler ve Güney Afrika da para politikası toplantısı yapacak merkez bankaları arasında yer alıyor.

*ABD'de bu hafta konut inşaatı ve ikinci el konut satışları verileri açıklanacak.

*Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak seçimler öncesi partilerin kampanyaları sürüyor. Yeni Zelanda'da ise seçimler 23 Eylül'de yapılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:35'te yüzde 0.1 yükselerek 2,507 puan seviyesine geldi. 

*Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.2 yükselip 22,383 puan seviyesine geldi. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde gelen kayıpları silmesinin ardından yatay bir seyir izledi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.3 yükselişle rekor seviyesine geldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 düştü. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1'den daha az düştü.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 tırmanarak bir haftadan uzun bir sürenin en güçlü seviyesi olan 1.1981 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3509'dan işlem gördü.  

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 111.44 seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2.2304 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir haftayı aşkın bir sürenin en sert düşüşü olan iki baz puan gerileyerek yüzde 0.44 seviyesine geldi.  

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan yükselerek yaklaşık 11 haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 1.314 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,308.30 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.2 düşerek varil başına 49.82 dolardan işlem gördü. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.8 yukarıda kapandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

(22:50'de güncellendi)