Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yarınki faiz kararı öncesinde Aralık'ta faiz artış beklentileri arttı.

Cuma günü Bank of America'da şef ekonomist olan Michelle Meyer öncülüğündeki stratejist ve ekonomistler piyasanın Aralık ayı için faiz artırımı beklentilerinin son birkaç günde yükseldiğini ifade etti. 8 Eylül haftasında faiz artışını %20 olarak fiyatlayan gecelik endeks swap piyasasının beklentisinin %45'e yükseldiği belirtildi.

Raporu kaleme alan uzmanlar Fed'den Aralık ayında faiz artırımı bekliyor, 2018'de de 3 faiz artışı daha olacağını öngörüyor. Uzmanlar, bu beklentiyi iyileşen enflasyon rakamlarına dayandırıyor.

Benzer bir şekilde Goldman Saachs ekonomistleri de tüketici fiyatlarının Ağustos'ta belirgin şekilde artmasının ardından 3. faiz artışı ihitmalinin %55'ten %60'a çıktığını ifade ediyor.

ABD'de enflasyon göstergelerinin bu yıl tekrar ve tekrar ekonomist beklentilerinin altında kalmasının ardından bu yıl bir faiz artırımı daha olup olamayacağı konusu soru işaretleri yarattı.

YARINKİ TOPLANTIDA NEYE BAKILACAK?

Bazıları tüketici fiyatlarının iyileştiğini belirtse de Chantico Global CEO'su Gina Sanchez PCE fiyat endeksinin hala bankanın hedefinin altında olduğuna dikkat çekiyor. Öyle ki son PCE verisi yıllık bazda Aralık 2015'ten beri en düşük artışı kaydetti. Sanchez'e göre bu durum Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihitmalini sorgulatıyor.

Bank of America stratejist ve ekonomistleri yarınki toplantıda piyasadaki genel beklentilere paralel olarak FOMC'nin 4.5 trilyon dolarlık bilanço normalleşmesine değineceğini, ancak bunun piyasayı çok fazla etkilemeyeceğini belirtiyor.  

Uzmanlar daha çok ekonomik tahminler ve 'dotplot' olarak bilinen faiz oranı tahminlerinin esas önemli nokta olacağına vurgu yapıyor.

CNBC