Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Anketi Beklentiler Endeksi, Eylül ayında 17.0'a yükselerek 12.0 seviyesindeki beklentileri aştı. Endeks, Ağustos ayında 10.0 değerini almıştı. 

Ülkede yatırımcı güveni, güçlenen euronun büyümeye getirdiği riske ilişkin endişelerin hafiflediği işaretleriyle son dört ay içerisinde ilk kez arttı. 

Euro, yılın başından bu yana dolar karşısında gerçekleştirdiği yüzde 14'lük yükselişin ardından dengeye kavuşma sinyalleri veriyor. Eurodaki bu yükseliş, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi politika yapıcılarının para birimindeki gelişmeleri yakından izledikleri konusunda uyarıda bulunmaya teşvik etti. Euro Bölgesi ortak para birimindeki kazançlar Almanya ihracatına baskı yaparken, Bundesbank, Pazartesi günü, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte de güçlü genişlemesini sürdürmesini beklediğini bildirdi. 

ZEW Başkanı Achim Wambach, "2017'nin ikinci çeyreğindeki sağlam büyüme rakamlarıyla birlikte banka borçlarındaki sert artış ve hem devlet hem de özel şirketler tarafından artan yatırım faaliyetleri, yatırımcı güvenindeki bu artışın sebepleri olabilir" dedi ve "Euronun son dönemdeki güçlenişine ilişkin endişeler, şu an için geri plana düştü" şeklinde konuştu.