Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in kriz dönemi borç araçlarını azaltmasıyla ABD Hazine tahvili faizlerinin yükselmesi Wall Street'te alışılagelmiş bir bilgidir. Ancak bazı tahvil yatırımcılarına göre, bu konudaki fikir birliği oldukça yanlış. 

Fed'in parasal genişleme döngülerinin her birinde, merkez bankasının tahvil almasıyla faizler yükselmiş ve bunun ardından, tahvil alımlarının durmasıyla faizler düşmüştü. Basit arz talep dengesini temel alarak gerçekleşen beklentiler ve bu durum, Fed'in 4.5 trilyonluk borç toplaması ve Hazine tahvillerini elinde tutan en büyük kurum haline gelmesiyle ters düşüyor. 

Yatırımcılar, tahvil piyasası için asıl önemli olan şeyin, Fed'in ne yaptığından ziyade politika değişikliklerinin gelecek aylar ve yıllarda ABD ekonomisi için ne anlama geldiği olduğunu belirtti. 

Fed parasal teşvikten çıkmaya hazırlanırken, sekiz yıllık genişleme politikasının gücüne ilişkin endişeler yeniden artarak yatırımcıları güvenli sabit getirili varlıklara yöneltebilir. 

TIAA Investments yatırım başstratejisti Brian Nick, "Parasal genişleme döneminde, Fed'in ekonomiyi yeniden canlandırması, teşvik ve daha yüksek büyüme oranları sağlaması ve yatırımcıları Hazine tahvillerini ellerinde tutmaktan caydırarak onları başka piyasalara yöneltmesi beklenir. Ancak şimdi parasal genişlemeden çıkılmaya hazırlanılırken, Fed'in eskisi kadar uyarıcı olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, tahvil faizleri bu durumdan aşağı yönde etkilenebilir" şeklinde konuştu.