Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'yi bu yılın en cazip gelişen piyasa hisse senedi piyasalarından biri yapan traderlar, ABD'nin dünyanın en büyük enerji ihracatçısına yönelik yaptırımlarını artırmasından yaklaşık iki ay sonra dikkatlerini tekrar Rusya'ya veriyorlar.

Türkiye hisse senetleri, devlet destekli borç vermedeki artışın etkisiyle bu aya kadar en iyi perfromans gösteren beş piyasası arasında yer aldı. Beklenen hızı ekonomik byüme, kurdaki istikrar ve cazip değerlemeler yüzde 36'lık hisse senedi rallisinde etkili oldu. Diğer yandan Rusya, ABD'nin yaptırımları ve petrol fiyatlarındaki istikrarsızlığın iştahı azaltmasıyla performans açısından gelişen piyasalar arasında sonlarda yer aldı.

Şimdi ise Ağustos sonundan beri görülen ham petroldeki yüzde 10'luk yükseliş yatırımcıları tekrar değerlemelerin gelişeler arasında en düşük olduğu Rusya hisselerine bakmaya teşvik ediyor. Aynı zamanlar yatırımcılar, Türkiye hisselerini de -yeni bir hikayenin yokluğunda- azaltıyorlar.

İki ülkenin birbirine zıt para politikaları da yatırımcıların bu geçişte etkili oluyor. Rusya Merkez Bankası yıl boyunca faizleri indirdi ve geötiğimiz hafta daha fazlasının yolda olduğunun sinyalini verdi. Öte yandan Türkiye'de hızlanan enflasyon Merkez Bankası'na sıkılaştırmacı politikasını sürdürmesi yönünde baskı yapıyor.