Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a konuk olarak soruları yanıtlandırdı.

BÜYÜME RAKAMLARI

"Büyümenin lokomotifi sanayi. Sadece ilk 2 çeyrekte değil geçen 2010-2016 rakamlarına bakınca tarım yüzde3.2 büyümüş, sanayi yüzde 7.8, hizmetler yüzde 6.6 toplamda 2010-2016 arası büyüme ortalama yüzde 6.7. Türkiye büyüyor. Türkiye büyümeye devam edecek bazı kesimler bu büyümenin hormonlu olduğunu söylüyor. Organik bir büyümedir. Bu rakamların manipüle edildiği gündeme geldi. Bu rakamlar 2010-2016 arası olsun, 2017'nin ilk iki çeyreği olsun OVP'de yüzde 4.4 idi. Benim tahminim yüzde 6 yılın toplamında. Türkiye ekonomisi büyümeye devam edecek. Burada sanayi lokomotif. "

"Sanayinin yan etkileri var. Bunu göz önüne alınca büyümenin lokomotifidir diyoruz. Sanayinin büyümesi için teşvikler veriyoruz. İcra Kurulu toplantısı yaptık. Üniversitlerimizle toplantımız vardı. 1 Temmuz Reform Paketinde üniversiteleri ilgilendiren bir takım değişiklikler vardı. Özellikle üniversitede eğitime yönelik tedbirler vardı. Bugün yoğun bir gündü. Türkiye'de sanayinin dönüşümüne yönelik faaliyetlerimiz var. Üniversitelerimizle insan kaynağına yönelik, KOBİ'lere yönelik çalışmalarımız var. Teknoloji üreten bir ülkeye dönüşmek için çalışmalarımız var."

HANGİ ÜRÜNLERİN ÜRETİLMESİ ÖNCELİK OLACAK?

"Esas şey biz yurtdışından ara mal alıp üzerinde bir işlem gerçekleştirip 10 dolara aldığımız ürünü 11 dolara satıyoruz. Bizim kattığımız değer 1 dolar, ne zamanki 20 dolara, 30 dolara satarsak o zaman dış ticaret açığını, cari açığı kapatmış oluruz. Türkiye'nin gerçek açığı teknoloji açığı. Dış ticaret ve cari açıktan da önce. "

"KOSGEB'in destek bütçesi yılda 1.1 milyar TL civarı bunu biz mikro KOBİ'leri desteklemek için kullanıyoruz. Bugün yaptığımız İcra Kurulu'ndan üç önemli karar aldık. Bunlardan birincisi KOSGEB destekleri bir işi yaparsanız faturanızı getirirsiniz ödeme yapılır. Bugün alınan karar Resmi Gazetede yayınlanan karar Üretim Reform Kararının uygulanmasına yönelik karardır, ön ödeme yapacağız."

ÖN ÖDEME KOŞULLARI NELER?

"Ön ödeme aslında avans niteliğinde. Diyelim ki bir makine alacak 1 milyon TL önceki sistem şuydu makineyi alıyor, faturasını getiriyor, KOSGEB'e veriyor, KOSGEB makineye bakıyor, şartları sağlıyor mu ödeme yapıyor. Şuanda yüzde 30 avans ödemesi yapılacak. Makinasına yüzde 50'ye kadar. KOBİ'lere avans verilecek."

EN ÇOK NEYİ İTHAL EDİYORUZ?

"Çalışma gruplarımız bu konuda çalışıyor. 978 ürünü içerde üretme yönünde çalışıyoruz. Bir kısmı büyük tesisin türevi şeklinde. Yılda 2 buçuk milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Türkiye'nin petro-kimya sanayi açığı var. Bugün yaklaşık 11 milyar dolar ithalat yapıyoruz. "

"Kalem bazında çalışmazsak bu konuyu çözemeyiz. Türkiye'nin bir sıçrama yapması lazım. Biz bu konuyu çalışıyoruz. Kuzey, Ege, Akdeniz gibi bir endüstri merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Osmaniye'de teknopark kurduk. Teknoloji ile sanayi iç içe. Bakın tarım yok, orman yok mesela bu tip bölgeleri endüstri bölgesi yapmamız lazım. Birinci sınıf, orman ve tarım arazilerine sanayi bölgesi yapılmasına karşıyım. Şunu söylemek istiyorum tarım ile sanayiyi entegre etmemiz lazım."

"İçme suyuna yakın derecede arıtma tesisi kuruyoruz. Tarım ile sanayiyi birlikte geliştireceğiz. Sulama sistemleri... Biz vahşi bir şekilde suluyoruz. Toprak zarar görüyor. Yağmur sularını depolayıp bunların peyzajda sulamada kullanacağız. Atık suyu kazanacağız. Güneş enerjisine uygun çatılar yapacağız. Modern sanayi siteleri inşa edeceğiz."

PETRO-KİMYA TEŞVİKLERİ

"Entegre bir tesis değil mülkiyeti tek bir gruba ait bir yapı değil. Bir petro-kimya kümelenmesi. Petrol türevleri hayatımızın her aşamsında var. Çok geniş bir kullanım alanı var. Daha büyük endüstri bölgelerine ihtiyaç var. Bakın 5 bölgede 40-50 milyar dolarlık ciro yapan endüstri bölgeleri inşa ettiğimizi düşünün 5 ile çarpın 150 milyar dolar eder. "

YERLİ OTOMOBİL

"Otomotiv sanayiye bakınca 1910'lara kadar gidiyor. Otomotiv sanayi 30-40 yılda bir dönüşüm gerçekleştirdi. 35-40 yılda bir yapısal değişim görüyoruz. 1940'lara kadar geçen bir süre. 1940'larda Amerikan firmalarının yanında Alman ve Japon firmaların devreye girdiğini görüyoruz. 1980'lerde yakıt tüketimini azaltmaya yönelik tedbirler görüyoruz. Bugün otomotiv sanayi ciddi bir dönüşüm yaşıyor. Elektrikli otomobil. Bütün amaç içten yanmalı motorların sonuna geldiği yeni bir trendin başladığı."

"İçten yanmalı bir otobüs 12 lira yakarken elektrikli bir otomobil 1 lira yakıyor. İçten yanmalı bir motor ve transmisyon aktarma organlarında 4 bin parça var. Elektrikli bir araçta motor aksanlarında 320 parça var. Bakın 4 bine 320. 4 bin parçanın arızanlaması ile nerdeyse arıza yapmayan bir araç ile karşı karşıyayız. Bütün dünyadaki trend elektrikli otomobilden yana. Bu bir bilim kurgu değil. Elektrikli araçlara doğru gidiyor. Dünya ülkeleri elektrikli araçlara geçmek için hedefler koydu."

"Bakın 10 sene sonra bu işe girmeye çalışırsak çok yanlış olur. Şimdi tam zamanı. Biz sadece yerli marka olarak bakmıyoruz. Diyebiliriz ki ilerde araçlar bir nevi yürüyen yazılım olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın zamanlama açısından bize talimat vermesi çok uygun, çok doğru."

"ARABA YAPMAK İÇİN TÜRKİYE'NİN ALT YAPISI YETERLİ"

"İçten yanmalı motorlar ömürlerinin son döneminde. Konuşunca dünyayı tanıyan sanayicilerimiz de elektrikli ile başlayalım diyor. Türkiye'nin otomobilinin temel amacı IP hakları Türkiye'ye ait bir prototip. Kriter IP haklarının Türkiye'ye ait olmasını istiyoruz. İkincisi biz burada küresel bir başarı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak otomobil yapma ticari bir konu. Araba yapmak için Türkiye'nin alt yapısı çok yeterli. Biz dünyanın en prestijli ülklerine parça satan ülkelerden biriyiz. Gayet esnek iyi fiyatlara veren bir yan sanayimiz var."

"Olmayan ne? Küresel bir markaya ihtiyacımız var. Burada bir model değil iş değişikliği modeline gittik .TÜBİTAK'ın bir projesi var. Önce onlar geliştirip sonra özel sektöre devredecekti bu iyi bir model değil. Bu aracı üretecek olan sanayici piyasaya bakmalı hangi aracı satacaksa onu üretmeli. Neyi satacaksa pazara uygun tasarım yapması gerekiyor."

BİR GRUP MU DEVLET Mİ YAPACAK?

"Ortak bir girişim grubu olacak. 1 ile 5 arasında olacak. Bunların kimler olacağı sonra belli olacak."

HANGİ MESLEKLER GELECEKTE REVAÇTA OLACAK?

"Şimdi dördüncü sanayi devrimi diye bir terim var. Japonlar buna Süper Toplum 5 diyor. Onlar teknolojinin toplumları dönüştürdüğünü düşünüyor. Burada bakın nesnelerin internetinden bahsediyoruz. Bilim kurgu değil. Bildiğimiz mesleklerin yüzde 50'si kaybolacak. Bunların yerini robotlar alacak. "