Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen faiz kararı sonrası basın toplantısında, bankanın bilanço daraltmasının kademeli ve tahmin edilebilir olacağını söyledi. 

Yellen, gelecek yıllarda ılımlı büyümenin süreceğini belirtti. Fed Başkanı, tüketici gelirlerinin, düzelmekte olan işgücü piyasasından olumlu etkilendiğine işaret etti. Yellen, işletme yatırımları ve ihracatta, daha güçlü küresel ekonomiye bağlı olarak bir artış gözlemlendiğini söyledi. 

Yellen, işgücü piyasasının dengeye kavuştuğunu ve ilerleyen zamanlarda daha da güçlenebileceğini vurguladı. 

Yellen, enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesinin bir süredir altında olduğunu söyledi ve "Enflasyonun yukarı yönlü hareket etmesini ve yüzde 2 seviyesinin etrafında dengeye kavuşmasını bekliyoruz" ifadesini sözlerine ekledi. Yellen ayrıca, enflasyondaki düşüşün geçici olduğunu söyledi. Yellen, düşük enflasyonun devam etmesi durumunda bankanın para politikasında değişikliğe gidebileceğinin sinyallerini verdi. 

Yellen, ekonomik toparlanmanın güçlü bir yolda ilerlediğini vurguladı. 

Yellen, geçtiğimiz günlerde yaşanan kasırgaların, ekonomiye ciddi bir etkisinin olmayacağını belirtti. Yellen, kasırgaların etkisiyle, benzin fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu arttırıcı bir etkisi olsa da bunun geçici olacağını söyledi. 

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin uzun vadeli normal faiz oranı beklentisinin yüzde 3 seviyesinden yüzde 2.75'e düştüğünü ifade etti. 

Yellen son olarak, kendi görev süresine ilişkin Başkan Donald Trump'la herhangi bir görüşme yapmadığını söyledi.