Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in son politika kararında parasal sıkılaşmaya sadık kalmasıyla yen karşısında iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. İki ülkenin merkez bankaları arasındaki uzaklık açıldı. 





Dolar, tüm gelişmiş ülke paraları karısında değer kazandı. 10 yıllık Hazine tahvili faizleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisinin bir faiz artışıyla ve 4.5 trilyon dolarlık bilançonun küçültme tarihinin yakın olmasıyla baş edebilecek kadar sağlam olduğunu dile getirmesinin ardından dördüncü günde de kazançlarına tutundu. Japonya Merkez Bankası, iki günlük toplantısının ardından Perşembe günü teşvik politikasında değişikliğe gitmedi. 





Sydney'de Westpac Banking Corp. üst düzey Döviz stratejisti Sean Callow, "Japonya Merkez Bankası'nın, Fed ile tamamen farklı bir yol izlemeye devam ettiği kesinleşti" dedi ve "Bugünkü temkinli duruş, doları yükselen ABD tahvil faizlerini takip etme konusunda özgür bırakıyor" şeklinde konuştu. 

Japonya Merkez Bankası, hedef faizleri değiştirmedi ve 10 yıl vadeli tahvil faizlerini yaklaşık yüzde 0 seviyesinde tutma planını sürdürdü. Banka, bir yandan, Başkan Haruhiko Kuroda şu ana kadar alınan borçların çok daha az olduğunu söylemiş olsa da, yıllık düzlemde 80 trilyon yen (711 milyar dolar) değerinde borç alımında bulunacağını yineledi. 

Dolar/yen, 112.65 seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi ve 112.47'ye ulaştı. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in son politika kararından bu yana yüzde 0.93 kazanç sağladı.